Steve Carell

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara tapasi näyttelijä Steve Carellin Get Smart -elokuvan lehdistötilaisuudessa Los Angelesissa. Carell esittää suosittua Maxwell Smartia, eli Agentti 86:tta. Elokuva on versio 1960-luvulla tehdystä Don Adamsin tähdittämästä televisiosarjasta Salainen agentti 86.

Get Smart saa ensi-iltansa Suomessa 29. elokuuta 2008. Elokuvaa tähdittää Carellin lisäksi muiden muassa Anne Hathaway.

Uusi vs. vanha

Kun tehdään elokuvaa vanhasta sarjasta, liikutaan aina vaarallisilla vesillä. Supersuosittu televisiosarja on tuonut mukanaan myös paineita elokuvan tekijöille.

– Pysyin poissa sarjan parista, koska en halunnut imitoida Don Adamsia, Hän oli alkuperäisessä sarjassa niin hyvä, etten olisi pystynyt olemaan kopioimatta häntä. En katsonut vanhoja sarjoja, ettei minusta tulisi liian samanlainen roolissani, Carell kertoo Staralle.

– Voisin sanoa, että improvisoin kaiken enkä mitään. Meillä oli paljon tilanteita, joissa päädyimme yhdessä ohjaajan, muiden näyttelijöiden ja kirjoittajien kanssa poikkeamaan käsikirjoituksesta. Ennen leikkausvaihetta ei koskaan tiedä mikä toimii lopullisessa elokuvassa, joten halusimme antaa itsellemme vaihtoehtoja useilla otoksilla.

Kunnon työryhmä kasaan

Steve Carell on mukana elokuvassa pääosan esittämisen ohella myös tuottajana.

– Tavoittelimme parasta mahdollista työryhmää sekä kameran edessä että sen takana. Haastetta ryhmän kokoon saamisessa ei ollut ollenkaan. Päätimme ohjaaja Peter Segalin kanssa tehdä elokuvan teemaksi “koomisen salaliiton”. Tämä vaikutti tietysti työryhmään, joten lähdimme tavoittelemaan mukaan ihmisiä, jotka tekisivät parhaiten tätä komedian ja toiminnan yhdistelmää, Carell kertoi.

Mukaan saatiin myös Oscar-voittajat kuvaaja Dean Semler ja puvustaja Deborah Lynn Scott. Elokuvaa tehdessä konsultoitiin myös alkuperäistä elossa olevaa näyttelijäkaartia.

Steve Carellin roolihahmot ovat olleet fiksuja ja amerikkalaisesta The Office -sarjasta tunnetun Michael Scottin sekoitusta. Mitä vaaditaan siihen, että hän alkaa nauraa hervottomasti?

– Luonnollisesti siihen vaaditaan paljon leikkausta, jotta kaikki hysteeriset naurukohtaukseni saadaan poistettua elokuvasta näyttelijä kertoo Staralle.

– Vieläkin tärkeämpää on pystyä olemaan nauramatta, kun muut näyttelevät. Jos joku tekee jotain inspiroitunutta tai todella hauskaa, se on lahja meille kaikille. Jos otat sen pois nauramalla ja näin ollen pilaat sen – olet tehnyt kardinaalimokan. Luonnollisesti on olemassa tilanteita, joissa et vain voi itsellesi mitään, näyttelijä jatkaa.

Get Smart -elokuvassa on kohtaus, joka kesti luultavasti viisi kertaa pidempään kuin sen olisi pitänyt, johtuen juuri tästä syystä. Alan Arkin koittaa siinä ääntää nimen Krstic. En saanut hallittua itseäni millään ja näin ollen vein sen lahjan Alanilta. Se harmitti minua jälkeenpäin kovasti.

Kovakuntoinen Maxwell Smart

– Tätä elokuvaa varten treenaisin vartaloni fyysisesti hyvään kuntoon, jotta ihmiset voisivat ihailla sitä, Carell nauraa ja vertaa kehoaan laadukkaimpaan teräkseen mitä rahalla saa.

– Muutoin yritin elokuvan kuvauksissa vain pysytellä hengissä. Elokuvan vaarallisinta temppua en osaa edes nimetä. Ehkä se, kun roikuimme junaraiteilla junan liikkuessa, ilman että meitä oli sidottu mihinkään. Enkä silloinkaan kokenut olevani minkäänlaisessa vaarassa – kiitos erittäin ammattitaitoisen turvallisuustiimin, hän jatkaa.

Anne Hathaway esittää elokuvassa Agentti 99 -hahmoa, joka on myös Carellin hahmon ihastuksen kohde. Carell kehuu Hathawaytä maasta taivaisiin.

– Jouduimme juoksemaan useissa kohtauksissa elokuvassa. Itse juoksin niin lujaa kun pystyin, mutta Anne onnistui juoksemaan nopeammin – ja vielä korkokengillä. En ole oikein vieläkään ymmärtänyt miten se on fyysisesti mahdollista, Carell kommentoi.

Hathaway itse kertoo saaneensa niin kovan harjoituksen elokuvassa Paholainen pukeutuu Pradaan, ettei mikään koroilla tehtävä toiminta ole enää hänelle vaikeaa. Hän tunnustautuu myös innokkaaksi The Office katsojaksi ja ennen kaikkea amerikkalaisen version faniksi.

– Kun menin koe-esiintymään tätä elokuvaa varten, en uskonut saavani osaa, haluisin vain tavata Steven, Hathaway kertoo.

– Jos on kulunut pidempään siitä kun olen tavannut Steveä, ensimmäinen kysymykseni hänelle on aina mitä toimistoon kuuluu? (What’s up on The Office?)

Kerrottakoon nyt etukäteen, että elokuvassa Maxwell Smart ja Agentti 99 päätyvät myös suutelemaan. Hathaway kertoo Staralle kuvauksista näin.

– Suutelukohtauksen kuvauspäivänä kuvasimme junaradalla. Minulle tuli allerginen reaktio piilolinssinesteestä ja poskiontelotulehdus oli samanaikaisesti päällä. Kuvaustilanteessa olin siis räkäinen ja silmäni oli punainen ja turvonnut. Siitä oli glamour kaukana! Tekisin sen kuitenkin uudestaan ihan minä tahansa päivänä, näyttelijätär nauraa.

Pauliina Hepola

Los Angeles