Kung Fu Panda

Elokuvat · Stara.fi

Ottoisänsä nuudeliravintolassa tarjoilijana työskentelevä pandakarhu Po haaveilee mestaritaistelijan urasta. Vuorella sijaitsevan kung-fu -koulun taisteluviisikkoa fanittava panda haluaisi lopettaa ”nuudeloimisen” ja päästä kung-fu -piireihin.

Pian Pon unelma on käymässä toteen, kun hänet valitaan sattumien kautta seuraavaksi lohikäärmesoturiksi. Ikiaikaisen ennustuksen mukaan lohikäärmesoturi saa tietoonsa kung-fu -käärön salaisuuden ja hänen kohtalonaan on pelastaa koko kylä uhkaavalta vaaralta.

Tästä alkaa kung-fu -koulun mestarin Shifun vaikea urakka koulia Posta mestaritaistelija. Pullean ja ruokaa rakastavan pandakarhun muuttaminen kung-fu -mestariksi on haastavaa. Pon on kuitenkin pian keksittävä kung-fu:n taidon salaisuus, sillä ilkeä ja taistelutaitoinen lumileopardi Tai Lung on paennut vankilasta ja on jo matkalla pikkukylään kostamaan kohtaamansa vääryydet. Po on ainoa, joka voi estää pahan lumileopardin aikeet. Panda ottaa haasteen rohkeana vastaan ja löytää pian itsensä taistelusta, jossa hänen on pärjättävä omana itsenään ja löydettävä fyysisen voimansa lisäksi myös sisäinen voimansa pahuuden nujertamiseksi.

Kung Fu Panda on hauska ja visuaalisesti erittäin näyttävä kokonaisuus. Elokuvan parasta antia nauruhermoja kutkuttavan sanailun lisäksi ovat hämmästyttävän taidokkaasti toteutetut piirroshahmot ja kiinalaiset maisemat. Kung Fu Pandaa voisi luonnehtia Dreamworksin näyttävimmäksi animaatioksi, sen verran kaunista katseltavaa eläinhahmojen temmeltäminen kiinalaisissa vuorimaisemissa on.

Elokuvan tarina rullaa eteenpäin hyvällä vauhdilla hauskalla sanailulla ryyditettynä. Tarinassa pääpaino on positiivisuudella eikä turhalle surumielisyydelle anneta sijaa. Elokuva sisältää koko perheen animaatioksi paljon toimintaa ja taidolla toteutettuja taistelukohtauksia. Juuri tämän vuoksi animaatio ei sovellukaan aivan perheen pienimmille.

Kung Fu Pandan alkuperäisversiossa ääninä kuullaan nimekkäitä Hollywood-tähtiä. Äänensä animaatiolle ovat antaneet muun muassa Jack Black, Dustin Hoffman, Jackie Chan sekä Angelina Jolie. Suomeksi dubatussa versiossa kuullaan niin ikään nimekkäitä suomalaisia ääninäyttelijöitä. Esimerkiksi Pon äänenä kuullaan hienon ääniroolin tekevä Tuomas Uusitalo, joka onnistuu tekemään suomenkielisestä Po-pandasta sympaattisen ja hervottoman hauskan hahmon ilman ylimääräistä kohellusta. Suomeksi dubattu versio toimii muutamia ontuvia sananparsia ja äänisuorituksia lukuun ottamatta hyvin.

Vaikka Kung Fu Panda on hyväntuulinen ja positiivissävytteinen animaatio, mietityttää sen lähettämä sanoma. Pohjimmiltaan elokuvassa on kyse itseensä uskomisesta sekä hyvän voittamisesta, mutta näiden saavuttaminen väkivallan keinoin on elokuvan opetuksen kannalta hieman arvelluttavaa – vaikkakin Kung Fu Pandan väkivaltaa on pehmennetty verhoamalle se kiinalaisen mytologian sekä huumorin verhoon.

Kaiken kaikkiaan Kung Fu Panda on hyväntuulen elokuva, joka tarjoaa henkeäsalpaavaa silmänruokaa sekä hersyvää huumoria kaikenikäiselle yleisölle.

Genre: Animaatio

Ohjaus: Mark Osborne, John Stevenson

Pääosissa (suom. ääninä): Tuomas Uusitalo, Ismo Kallio, Tommi Evilä, Matleena Kuusniemi, Kari Ketonen, Arttu Wiskari, Iina Kuustonen, Sam Huber, Seppo Pääkkönen

Pääosissa (orig. versio): Jack Black, Dustin Hoffman, Jackie Chan, Lucy Liu, Ian McShane, Angelina Jolie, Seth Rogen, Michael Clarke Duncan, David Cross

Ensi-ilta: 1.8.2008

Kesto: 1:33

Pisteet 4/5

Uusimmat