HIM-yhtyeen Ville Valo

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara tapasi supersuositun HIM-yhtyeen laulajan Ville Valon Ankkarockin backstagella pari tuntia ennen bändin tämän kesän viimeistä Suomen festarikeikkaa. Yhtyeen menestyksen myötä Euroopan jättifestivaalien ja suosikkiklubien keikkalavat ovat tulleet Valolle tutuiksi, mutta siitä huolimatta kotikentällä esiintyminen jännittää häntä edelleen.

– Esiintyminen Ankkarockissa aiheuttaa pelonsekaisia tunteita, koska tää on niin lähellä kotia. Vanhemmat ja paljon ystäviä tulee yleisöön, niin silloin pitää käyttäytyä hyvin, mutta hyvällä tavalla rock’n’rollmaisesti, Ville Valo kertoo Staralle.

Ankkarockin jälkeen HIM nousee festivaalikansan eteen seuraavaksi Hollannissa, mutta sen jälkeen yhtye pitää hiukan lomaa ennen uuden albumin tekoa. Valo on jo tehnyt kappaleita uutta levyä varten ja yhtye aloittaa niiden treenaamisen syksyllä.

– Mä teen koko ajan uusia kappaleita. Sillähän se leipä pöytään tulee, ei niin, että sitä tekisi rahasta tai leivän tarpeesta, mutta mä tykkään kappaleiden tekemisestä. Samalla, kun soittaa akustista kitaraa ja lauleskelee jotain diibadaabaa, niin se on irtiotto arjesta. Mä tykkään siitä ja se tulee luonnostaan, se on mulle vähän kuin lenkillä kävisi, analysoi Valo.

Valon tekemät biisit syntyvät pääosin akustisella kitaralla ja koskettimilla. Romanttinen laulaja tykkää erityisesti tehdä melodisia kappaleita.

– Mä teen äärimmäisen sentimentaalisia, sokerisia ja iljettäviä rakkauslauluja, mutta kun otetaan muun bändin panos mukaan, niin sieltä löytyy se HIM-balanssi. Kaikki vaan paukuttaa niin lujaa, että korviin sattuu ja sentimentaalisuus peittyy murhaavien bassojen alle, taiteilija Valo valaisee.

Bändin treenit alkavat aina niin, että yhtyeen rumpali Gas ”Kaasu” Lipstick on tunnin myöhässä ja muut jäsenet odottelevat häntä, juovat kahvia ja ihmettelevät.

– Kun Kaasu tulee paikalle, niin se riippuu, jos me treenataan uutta tavaraa, mä näytän pari ideaa, joita aletaan yhdessä soittaa ja jamittaa. Sit mä hyräilen kaikkia juttuja siihen päälle ja kokeillaan erilaisia variaatioita ja sattumien kautta löytyy se ahaa-elämys, jota bändi hakee ja sit se kappale päätyy hieman viilatummassa muodossa levylle, juttelee hyväntuulinen Valo.

Punk-energialla kohti uutta albumia

Yhtyeen seuraava ja kaiken kaikkiaan seitsemäs studioalbumi tulee levykauppoihin aikaisintaan 14. elokuuta vuonna 2009 ja viimeistään 10. maaliskuuta vuonna 2010.

– Levyn tekemiseen menee yhteensä kahdeksan kuukautta. Äänitysten lisäksi pitää ottaa uudet valokuvat, tehdä musiikkivideo ja promotoida albumia, perustelee Valo.

Levy levyltä kaupallisempaan suuntaan mennyt HIM haluaa löytää uudelle albumilleen tuoreen soundin. HIM levyttää samalle levy-yhtiölle (Sire Records) kuin legendaarinen punk-bändi Ramones aikoinaan.

– Mulla on sellainen toive, että seuraavalla levyllä olisi tosi paljon biisejä ja ne olis tosi nopeita, ehkä hivenen sellaista punk-energiaa. Turha toistaa sitä samaa vanhaa jälleen kerran. Tuntuu siltä, että on pakko tehdä jotain uutta ja ihmeellistä, yllättää Valo.

HIM:in keikkasetti koostuu yhtyeen suurimmista hiteistä ja hieman tuntemattomimmista albumiraidoista. Jättihitti Join Me ja alun perin Chris Isaakin esittämä tyylikäs cover-kappale Wicked Game saavat yleisöt ympäri maailmaa kerta toisensa jälkeen kiljumaan, itkemään ja hyppimään mukana.

– Mä tavallaan toivon, ettei tänään nähdä sitä maailman parasta HIM:iä, sillä haluan, että haasteita tulee vastaan ja tehdään vielä parempia keikkoja ja levyjä tulevaisuudessa. Meidän tavoitteena on olla ensimmäinen bändi, joka soittaa Jupiterissa, Ville Valo uhoaa Staralle.

Yhtyeen Ankkarockin keikka veti hyvin yleisöä paikalle, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että suurin HIM-huuma on jo laantumaan päin. Länsinaapurimme Kent sai huomattavasti aktiivisemman yleisön Korsolavan eteen tanssimaan, laulamaan ja taputtamaan kuin kotimaan ylpeys HIM.

Valo sanoikin toistuvasti välispiikeissään, että koettakaa vielä jaksaa, vaikka teidän energianne taisi loppua jo Kentin keikan jälkeen. Viinalla läträämisen lopettanut Valo näytti raikkaalta ja hyvinvoivalta niin keikalla kuin haastattelussakin, mutta miehen välispiikkejä ei ole valitettavasti pelastanut edes absolutismi.

Ninni SuomalainenAnkkarock, Vantaa