PRH: Hymiö-tavaramerkit ovat Suomessa laillisia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime päivinä Suomessa on uutisoitu Venäjällä rekisteröidyistä hymiö-tavaramerkeistä, jotka ovat aiheuttaneet maassa paljon keskustelua. Suomessa vastaavat merkit on kuitenkin rekisteröity jo vuosia aiemmin.

Viihdelehti Stara uutisoi vuoden 2006 kesäkuussa ensimmäisenä, kuinka helsinkiläinen mies oli hakenut rekisteröintiä useille hymiö-tavaramerkeille. Näistä rekisteröinneistä käydään edelleen kovaa kädenvääntöä eri viranomaistahoilla. Patentti- ja rekisterihallitus on kuitenkin ehtinyt jo todeta tavaramerkit laillisiksi.

Näiden käsittelyssä edelleen olevien hakemusten lisäksi samainen mies oli kuitenkin jo vuonna 2005 saanut rekisteröityä esimerkiksi hymiöt =), =(, :( ja =) useissa tavaraluokissa. Tuoreimpia merkkejä :) ja :-) vastustettiin aikanaan kiivaasti asian tultua julkiseksi. Kahta rekisteröintiä vastaan väitteitä tehtiin yhteensä peräti 20, mikä lienee Suomessa kaikkien aikojen ennätys.

– Minulla ei ole asiasta tilastotietoa, mutta on kyllä poikkeuksellista, että merkkejä vastaan tulee näin paljon väitteitä, Patentti- ja rekisterihalllituksen neuvontalakimies Ari Tervala kertoi tuolloin Staralle.

Patentti- ja rekisterihallitus on kuitenkin yllättäen hylännyt kaikki merkkejä vastaan tehdyt väitteet, eli todennut tavaramerkkien olevan laillisia. Kuudesta hylkäämisestä on sittemmin valitettu PRH:n Valituslautakuntaan, jonka päätöksiä odotetaan lähikuukausina. Tämän jälkeen päätöksistä voidaan valittaa vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lopullinen ratkaisu hymiö-tavaramerkkien laillisuudesta saadaan arviolta parin vuoden kuluttua.

Mikäli rekisteröinnit tulisivat lainvoimaisiksi, niiden omistajalla olisi jatkossa yksinoikeus käyttää kyseisiä hymiöitä esimerkiksi mainonnassa, liikeenjohdossa, yrityshallinnossa, myynti- ja kolikkoautomaateissa ja tietokoneissa. Lisäksi rekisteröinnit kattavat myös kaukoviestinnän, eli käytännössä internetin, radion ja television. Yksityistä viestintää, kuten sähköposteja ja tekstiviestejä, yksinoikeus ei kuitenkaan koskisi.