Suomalaismies hakee hymiöille tavaramerkkiä

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa nähdään pian mielenkiintoinen ennakkotapaus oikeudesta yleisesti käytössä oleviin kirjoitusmerkkeihin, kun helsinkiläinen Tuomas Mattila on saamassa Patentti- ja rekisterihallitukselta yksinoikeuden kahden hymiön käyttämiseksi tavaramerkkinä.

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt 27. lokakuuta 2005 jätetyt hakemukset ja rekisteröinyt :) ja :-) -merkit tavaramerkeiksi kolmessa eri tavaraluokassa.

Näin olleen Mattilalla on rekisteröinnin perusteella jatkossa yksinoikeus käyttää kyseisiä hymiöitä tavaramerkinomaisesti esimerkiksi mainonnassa, liikeenjohdossa, yrityshallinnossa, myynti- ja kolikkoautomaateissa ja tietokoneissa. Lisäksi rekisteröinnit kattavat myös kaukoviestinnän, eli käytännössä internetin, radion ja television.

Vaikka tavaramerkit on nyt rekisteröity, ne tulevat lainvoimaiseksi vasta, jos merkkejä ei vastusteta kahden kuukauden väiteajan sisällä. Tavaramerkkien 236083 ja 236082 väiteaika päättyy 31. heinäkuuta 2006.

Merkkien rekisteröintiä voi Tavaramerkkilain 14 § mukaan vastustaa, jos merkit ovat sekoitettavissa toisen vakiintuneeseen tunnukseen tai merkkiin, jota toinen on käyttänyt aiemmin ja hakija on ollut tästä tietoinen. Tässä tapauksessa voidaan kuitenkin vedota myös TmL:n 15 §:n, jonka mukaan merkin osa, jonka rekisteröinti aiheuttaa epätietoisuutta yksinoikeuden laajuudesta, ei voi rekisteröidä.