Saudi-Arabiassa katsottiin elokuvaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Länsimaiden asukkaiden lienee vaikea ymmärtää, että elokuvat ovat olleet laissa kiellettyjä Saudi-Arabiassa jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt maassa on nähty ensimmäinen julkinen elokuva sitten 1970-luvun.

Islamilaisuuteen hyvin tiukan linjan ottaneen arabivaltion viestintäministeriö on nyt antanut luvan esittää kotimaista Menahl-elokuvaa Jeddan ja Taifin kaupungeissa, Yleisradio uutisoi eilen. Elokuva on ollut menestys, sillä esitykset ovat olleet täynnä ja näytöksiä on jouduttu perumaan liian suuren suosion takia.

Viranomaisten antamasta luvasta on kuitenkin noussut maassa kova kiista ja elokuvanäytökset voivat pian loppua uudelleen. Maan uskonnollisen poliisin mukaan elokuvien esittäminen on nimittäin edelleen lain vastaista ja niiden esittäminen tulee kieltää. Saudi-Arabiassa naiset ovat toisen luokan kansalaisia, joiden pääsyä julkisille paikoille rajoitetaan laajasti. Elokuvanäytöksissä on ollut samalla historiallista myös se, että myös naiset ovat päässeet katsomaan elokuvaa.

Maan lakien mukaan muiden kuin islaminuskon harjoittaminen sekä muihin uskontoihin liittyvien symbolien maahantuonti, esittäminen ja kantaminen on tiukasti kiellettyä. Siten turistitkaan eivät saa tuoda maahan esimerkiksi Raamattua tai kantaa kaulassaan kristinuskon symbolina ristiä. Naiset eivät saa näyttää paljasta pintaa edes uima-altaassa ja julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä.