Seamus haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Entinen Poor Seamus -yhtye on nyt pudottanut ensimmäisen sanan yhtyeen nimestä pois ja on nykyään pelkkä Seamus. Stara tapasi vauhdikkaan yhtyeen Helsingissä.

Bändin tuorein albumi Million Ways To Fuck Up julkaistiin 11. helmikuuta eli päivämääränä 112, eikä syyttä. Yhtye nimittäin koostuu sellaisista ”hattarapäistä”, ettei kommelluksilta voi välttyä.

– Koheltaminen tapahtuu yleensä studion ulkopuolella. Me ollaan positiivisessa mielessä huolettomia ja sen takia sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, yhtyeen laulaja Anni naureskelee.

– Siinä vaiheessa, kun on menossa kouluun ja huomaa, että reppu on kotona, niin kyllä se vähän harmittaa. Tai kun istuu ratikassa, eikä muista mihin on menossa, niin ottaa vähän päähän. En tiedä mistä se johtuu, luontainen hattarapäisyys vaivaa.

Kuusijäseninen kummallinen kombinaatio

Seamuksen riveissä sisarukset, vaimot ja miehet luovat yhdessä synkkää ja osittain myös herkkää musiikkia omista lähtökohdistaan. Sukulaissuhteiden lisäksi soppaa hämmentää se, että kaikilla jäsenillä on samanlaiset nimet toisen jäsenen kanssa.

Yhtyeeseen kuuluvat siis Anna, Anni, Jussi, Jussi, Mikko ja Mikko. Ota siinä sitten selvää, että missä mennään. Mikä mahtaa olla bändin itsensä mielestä yksi näistä miljoonasta tavasta, johon levynnimi viittaa?

– Koota bändi, jossa on pelkästään samannimisiä ihmisiä tai sitten perustaa bändi, jossa kaikki on veljiä, siskoja tai poikaystäviä keskenään, yhtyeen toinen laulaja Anna perustelee.

– Toisaalta siitä voi olla hyötyäkin, koska lähimmilleen voi kuitenkin sanoa asiat suoraan. Uskaltaa sanoa, mitä oikeasti ajattelee, koska tietää, että toinen ei kuitenkaan irtisano suhdetta sen takia.

Mielikuvitusystävä mukana keikkabussissa

Keikkamatkoilla laulajattaret pelaavat yleensä korttia. Annin ja Annan suosikkipeli on ristiseiska, mutta sitä on hankala pelata kahdestaan ja siksi he ovatkin keksineet mielikuvituskaverin korttipöytään. Hänen nimensä on Hannele. Naiset siis pelaavat omien korttiensa lisäksi vuorotellen myös Hannelen korteilla.

– Pitkillä matkoilla me kerrotaan myös tarinoita, joita toinen aina jatkaa ja sitten on tietysti legendaarinen bändipeli. Kun se alkaa, niin se ei lopu koskaan. Tosin bändin kitaristi Jussi Suominen kieltäytyy aina kaikista peleistä, mutta sitten se kuiskailee sieltä takaa, että öö… Metallica, naiset tuskastelevat yhteen ääneen.

Laulajattaret Anni ja Anna näyttävät suorastaan hioutuneen yhteen, niin saumattomasti he jatkavat toistensa lauseita sekä takahuoneessa että lavalla. Naisilla oli lavalla jopa yhteinen vesipullo, josta he hörppivät kappaleiden välissä vuorotellen. Ainakin allekirjoittaneen mielestä Seamuksen kappaleet toimivat lavalla huomattavasti paremmin kuin levyllä. Musiikki sananmukaisesti herää henkiin livenä.

– Joskus joku biisi, joka ei siltä levyltä kuulosta kovin hyvältä voi toimia livenä tosi hyvin, kuten Laura. Se kappale olisi voinut onnistua levylle paremmin jos me oltaisiin vaan hoksattu miten, toteavat myös artistit itse.

Nimenvaihdoksesta hauskoja tilanteita

– Kerran kun meitä pyydettiin keikalle jonnekin, niin se keikkajärjestäjä kysyi, että onko sillä Seamuksella jotain tekemistä sen Poor Seamuksen kanssa. Me vaan naurettiin, että hyvä kun tiesi bändin, naiset naureskelevat.

Seamuksen keikkakunnon voit käydä tarkistamassa lähiaikoina Helsingissä, Vantaalla tai Loimaalla. Tarkemmat tiedot löytyvät bändin sivuilta osoitteesta www.seamus.fi.

Ninni Suomalainen