Poliisit-realitysarjan tekeminen onkin yllättäen laitonta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nelosen sisarkanava JIM on esittänyt alkuvuoden ajan uutta Poliisit-realitysarjaa, joka on saanut suuren suosion ja joka rikkoi taannoin myös kanavan katsojaennätyksen. Staran saamien tietojen mukaan suosikkiohjelman tulevaisuus on kuitenkin nyt vaakalaudalla.

Ohjelman formaatti perustuu pitkälti TV2:n Poliisi-tv -ohjelmassa jo 90-luvun puolivälistä saakka nähtyyn Poliisin matkassa -osioon. Molemmissa seurataan järjestyspoliisin partion työskentelyä eri kaupungeissa ja molemmissa toimittajat ja kuvaajat seuraavat poliisiauton mukana.

Staran saamien tietojen mukaan eduskunnan oikeusasiamies on nyt kanteluun perustuen joutunut ottamaan kantaa ulkopuolisten mukanaoloon poliisitoiminnassa, sillä poliisin kyydissä on ollut edellä mainittujen kuvausryhmien lisäksi myös kansanedustajia ja muita sidosryhmiä tutustumassa poliisin työhön. Lausunnon mukaan ulkopuolisten läsnäolo on kuitenkin laitonta, koska ulkopuolisten tietoon tulee silloin salassapidettävää tietoa esimerkiksi poliisin radioliikenteestä.

– Ehdottomasti salassa pidettäviä tietoja ei saa viranomaisen toimesta tai avustuksella antaa ulkopuolisille. Ensinnäkin, kuten jo aiemmin todetusta ilmenee, laki ei salli ehdottomasti salassa pidettävän tiedon paljastamista kenellekään ulkopuoliselle, eikä se, että tieto ei paljastu tästä eteenpäin, poista tilanteen lainvastaisuutta, oikeusasiamiehen lausunnossa todetaan.

Näin ollen Poliisit-realityohjelman ja Poliisi-tv:n Poliisin matkassa -raporttien tekeminen on yllättäen laitonta ja niiden tekeminen joudutaan lopettamaan välittömästi. Päätös tulee todellisena yllätyksenä, sillä Poliisi-tv:n toimittajat ja kuvaajat ovat työskennelleet poliisiautojen takapenkeillä jo 15 vuoden ajan ilman ongelmia ja ilman väitteitä toiminnan lainvastaisuudesta.

Korostamme, että televisiossa nähdyt ohjelmat ja raportit eivät ole sinällään laittomia, mutta niiden tekeminen nykyisessä muodossaan on, koska kuvausryhmien tietoon tulee salassapidettäviä tietoja. Oikeustoimittajien yhdistys on jo ehtinyt arvostella kovin sanoin oikeusasiamiehen kantaa.