Marco Hietala haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Varsinainen hevin monitoimimies Marco Hietala on pestattu Black Sabbathia suomeksi esittävän Sapattivuosi-yhtyeen uudeksi laulajaksi. Yhtye teki ”sabbathit” ja vaihtoi entisen laulajansa Hannu Paloniemen Marco Hietalaan.

Uudella levyllään Sapattivuosi ottaa laulajan vaihdoksen myötä haltuun Ronnie James Dion aikaisen materiaalin. Vaikka Nightwishin laulajana ja basistina paremmin tunnettu Marco Hietala on kiireinen mies, ei hän voinut jättää tätäkään tilaisuutta käyttämättä.

– Voi helvetti, miten mulla on aikaa, oli miehen ensimmäinen reaktio, kun Janne Halmkrona pyysi häntä mukaan bändiin.

Mutta onneksi aikaa saatiin järjestettyä ja studiopäivät ripoteltiin pitkin vuotta Marcon aikatauluihin sopiviksi. Biisien pohjat olivat jo valmiina, kun Hietala marssi studioon vetämään oman osuutensa.

Miehen itsensä mielestä albumin nimibiisi Ihmisen merkki onnistui parhaiten. Vannoutunut hevimies muistaa tietysti jokaisen Black Sabbathin biisin ulkoa jo valmiiksi, mutta suomeksi veivaaminen tuntui joskus vaikealta.

– Varsinkin videon kuvauksissa meinasin laulaa koko ajan englanniksi, hyväntuulinen Hietala myöntää.

Sapattivuoden uuden levyn ensisingleen Pelon lait on kuvattu perinteinen soittovideo. Bändi päätyi melko persoonattomaan ratkaisuun aikataulullisista syistä.

– Meillä ei ollut aikaa tehdä muuta, myöntää Hietala.

Tarotissa, Nightwishissä ja Northern Kingsissä vaikuttava Marco Hietala tunnustautuu jutustelun edetessä uuden bändinsä todelliseksi faniksi.

– Diggailin Sapattivuotta jo aikaisemmin ja mun mielestä kaikki Sapattivuoden biisit on hyviä, Hietala hehkuttaa.

Minirundi suurimpien kaupunkien klubeille

Bändi lähtee aprillipäivänä julkaistavan Ihmisen merkki -albumin julkaisun myötä minikiertueelle, joka kurvaa Turun Klubilta Helsingin Tavastialle ja päättyy Tampereen Klubille 22. huhtikuuta.

– Me ei olla ehditty treenata biisejä vielä ollenkaan yhdessä. Jätkät ovat treenanneet keskenään ja mä oon opetellut sanoja Nightwishin kiertuebussissa, tunnustaa laulaja.

Silloin kun Hietalalla ei ole laulunsanoja opeteltavanaan keikkabussissa, niin hevimiehen aika menee scifi-kirjallisuuden parissa.

– Otan aina noin kuusi kirjaa mukaan kiertueelle. Lontoossa on mahtavia kirjakauppoja, joissa käyn hankkimassa uusia kirjoja siellä ollessani, tarinoi Suomen Dio.

Kiireinen laulaja myöntää, ettei oikeastaan ole edes ehtinyt tutustumaan kunnolla uusiin bändikavereihinsa, mutta luottaa siihen, että viimeistään keikkabussissa muutaman oluen äärellä miehet tutustuvat varmasti toisiinsa. Perheellinen mies on saanut uudelle aluevaltaukselleen myös vaimon siunauksen.

– Vaimo ymmärsi, kun selitin aikataulut ja se tietää kuinka paljon Black Sabbath merkitsee mulle, vakuuttaa Hietala.

Ninni Suomalainen