Mitä ihmettä? Festivaalit ja artistit rekisteröitiin tavaramerkeiksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Stara paljasti taannoin ensimmäisenä kuinka hymiöt rekisteröitiin tavaramerkeiksi Suomessa. Nyt Patentti- ja rekisterihallitus on Staran saamien tietojen mukaan rekisteröinyt myös muutamia muita varsin mielenkiintoisia uusia tavaramerkkejä.

Suomen tavaramerkkilain mukaan tunnusmerkkiä ei saa rekisteröidä, jos merkki kuvailee sillä tarjottavaa tuotetta tai palvelua. Siuntiolainen Mikado Music Ky on kuitenkin saanut rekisteröityä muiden muassa tavaramerkit ”Rockfestivaali”, ”Tanssifestivaali”, ”Popfestivaali”, ”Jazzfestivaali” ja ”Lastenfestivaali”. Rekisteröinnin perusteella yhtiöllä on yksinoikeus käyttää tunnuksia esimerkiksi painotuotteiden, koulutuksen ja urheilutoimintojen tunnuksena.

Erityishuomio kiinnittyy siten merkkeihin ”Lastenfestivaali” ja ”Tanssifestivaali”, joista varsinkin jälkimmäinen liittyy olennaisesti liikuntaan ja urheiluun. Rekisteröinnit tulevat lainvoimaiseksi, mikäli niitä ei vastusteta kahden kuukauden väiteajan sisällä. Tämän jälkeen muut eivät saa järjestää esimerkiksi liikunta- ja urheiluaiheisia ”Lastenfestivaaleja” tai ”Tanssifestivaaleja” ilman yhtiön lupaa.

Sama yhtiö on aiemmin rekisteröinyt myös tavaramerkit ”Rock artisti”, ”Pop artisti”, ”Jazz artisti”, ”Tanssiartisti”, ”Iskelmäartisti”, ”Iskelmäfestivaali” ja ”Lavatanssin SM”. Näiden tavaramerkkien yksinoikeus kattaa muiden muassa painotuotteet ja lehdet. Rekisteröinnit eivät siten tuota yksinoikeutta esimerkiksi viihteen ja kulttuurin saralla, joten artistit saavat huokaista helpotuksesta. Samaan aikaan toinen yhtiö Blue Magnum Oy rekisteröi tavaramerkikseen ”Iskelmälaulun SM” -tunnuksen.