Iron Maiden Flight 666

DVD Elokuvat · Stara.fi

Viime vuosina on tehty muutamia suuren budjetin dokumentteja eri yhtyeistä. Viimeisimpinä Martin Scorsesen Rolling Stones -raina Shine A Light ja The Jonas Brothersin 3D-dokumentti. Rollareiden pätkä epäonnistui dokumenttina surkeasti ja Jonasin veljekset karahtivat kiville kolmiulotteisuudessa.

Nyt metallimusiikin ikoni Iron Maiden asettaa uuden riman musiikkidokumenteille ja Behind The Scenes -osaston tuotoksille. Somewhere Back in Time World Tour 2008 -kiertuetta seuraava lähes kaksituntinen Iron Maiden Flight 666 -dokumentti on genrensä paras tuotos vuosiin.

Teattereissa vain kerran esitetty elokuva seuraa suosikkiyhtyeen elämää lavalla ja lavan takana keskittyen kuitenkin pääasiassa kulissien takaiseen materiaaliin. Dokumentissa tähdet nähdään kommentoimassa keikkoja ja yleisöä sekä muistelemassa menneitä. Lisäksi rokkarit kuvataan viettämässä vapaa-aikaansa keikkojen välillä ja lentämässä Ed Force One -nimisellä Boeing 757-23A -lentokoneellaan pitkin maailmaa. Välillä koneen ohjaksissa nähdään myös siviilissä ammattilentäjänä toimiva yhtyeen keulahahmo Bruce Dickinson. Mukana olleiden muiden lentäjien työskentely on jätetty taka-alalle. Mielenkiintoista ja hauskaa materiaalia siis riittää.

Teräväpiirtona kuvattu dokumentti on tarkoitettu DVD-julkaisuun, sillä kuvanlaatu on valkokankaalle häiritsevän epätarkka. Kuvaus on tehty käsivaralta, joten kamera myös tärisee suhteellisen paljon. Nämä tuovat toki dokumentaarista otetta, mutta epätarkkuus häiritsi suurella kankaalla. Äänityö on toteutettu hienosti, joten teatterissa soundit pääsivät oikeuksiinsa. Lyhyet keikkapätkät on kuvattu monikameratuotantona ja isolla budjetilla. Biisejä käytettiin kuitenkin vain rytmittämään kerrontaa, joten musiikin määrä pysyi onneksi maltillisena.

Stara katsoi dokumentin suomalaisen valoteknikon kanssa, joka on työskennellyt jo vuosien ajan ainoana suomalaisena Iron Maidenin kiertueilla. Elokuvan lopputulos kertoo realistisen, joskin hieman kiillotetun kuvan yhtyeen kiertue-elämästä. Todellisuudessa aikaerot ja tiivis keikkatahti väsyttävät yhtyeen jäseniä enemmän kuin dokumentista käy ilmi. Yhtye reissaa – toisin kuin dokumentin perusteella voisi olettaa – tälläkin hetkellä omalla lentokoneellaan aktiivisesti ympäri maailmaa.

Iron Maiden Flight 666 on hieno benchmark tuleville bändidokumenteille. Tämä kannattaa katsoa, vaikka Iron Maiden ei musiikillisesti kiinnostaisikaan. Dokumentti julkaistaan DVD ja Blu-ray muodoissa 25. toukokuuta.

Genre: Musiikki / dokumentti

Ohjaus: Sam Dunn, Scot McFadyen

Pääosissa: Bruce Dickinson, Steve Harris, Nicko McBrain, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers

Ensi-ilta: 21.4.2009

Kesto: 1:52

Pisteet 4/5