Stara ralli

Autot Viihde

Volkswagenin viimeinen MM-ralli: WRC-voittoautoa murjottiin maaliviivalla!

Tänään aamupäivällä Suomen aikaa eräs aikakausi rallimaailmassa päättyi, kun Volkswagenin viimeinen MM-ralli päättyi Australiassa sekavissa tunnelmissa. Andreas Mikkelsenin voittoon päättyneessä Australian rallissa oli samanaikaisesti ilmassa sekä villiä juhlatunnelmaa että haikeaa jäähyväistunnelmaa.

Staran lukija raportoi nyt tunnelmia kilpailun maalista. Andreas Mikkelsenin päästyä viimein maaliin saakka hänen autonsa päälle nousi suuri joukko ihmisiä, jotka hyppivät innoissaan juhlien Mikkelsenin voittoa. Samalla voitokas ralliauto sai ihmismassan alla niin sanotusti hieman osumaa, kun esimerkiksi tuulilasi hajosi ja konepelti meni mutkalle rytäkässä. Katso video voitonjuhlinnasta artikkelin alta.

Tällä autolla tuskin enää ajetaan – ainakaan rallia – joten se siirretään seuraavaksi mitä todennäköisimmin museoitavaksi ja esille muistona Volkswagenin menestyksekkäistä ralliajoista. Volkswagenilla on nyt takanaan neljä erittäin menestyksekästä vuotta ja yhtä monta maailmanmestaruutta. Tätä kirjoitettaessa Volkswagenin mekaanikot purkavat parhaillaan viimeistä kertaa varikkoaan, ja moni heistä miettii huolissaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Suomalaisittain Australian ralli oli menestys, sillä Esapekka Lappi ja hänen kartturinsa Janne Ferm ajoivat ylivoimaisesti WRC2-sarjan maailmanmestaruuteen. Suomalaiset ajoivat kokonaiskilpailussa kahdeksannelle sijalle.

Viihdeuutiset

Ralliskandaali paisuu: ”Tunnistatko nämä älyn jättiläiset?”

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa Tahkolla rallikilpailun katsojat olivat sabotoineet erikoiskokeen reittiä lapioimalla reitille suuren määrän lumisohjoa. Teosta aiheutui rallikuskille vakava vaaratilanne, minkä johdosta kuljettaja näytti katsojille keskisormea.

Nyt verkossa haetaan sabotoijien henkilöllisyyksiä asian selvittämiseksi.

– Tunnistustehtävä! Haluaisimme (tositarkoituksella) tavata nämä Tahko SM-rallin EK6 lopussa auton ulkopuolella esiintyvät älyn jättiläiset ja käydä ihan ystävällinen keskustelu (saunan takana) aiheesta ”tahallisen vaaratilanteen aiheuttaminen”, Facebook-päivityksessä todetaan.

Haussa on viiden tai kuuden erikoiskokeen varrella seisseen henkilöllisyys

– Tämä katsojien aiheuttama ”pilailu” olisi voinut johtaa suuriin vahinkoihin ja sitä kautta korvausvelvollisuuteen! JAA tämä filmi, koska osallistut samalla WRC-kyydityksen arvontaan kesäkuun testeihimme!

Spoorit tukossa Tahko SM-rallin EK6'lla

Tunnistustehtävä! Haluaisimme (tositarkoituksella) tavata nämä Tahko SM-rallin EK6 lopussa auton ulkopuolella esiintyvät älyn jättiläiset ja käydä ihan ystävällinen keskustelu (saunan takana) aiheesta "tahallisen vaaratilanteen aiheuttaminen". Tämä katsojien aiheuttama "pilailu" olisi voinut johtaa suuriin vahinkoihin ja sitä kautta korvausvelvollisuuteen! JAA tämä filmi, koska osallistut samalla WRC-kyydityksen arvontaan kesäkuun testeihimme!

Julkaissut Mikko Eskelinen Fanpage 12. maaliskuuta 2016

Viihdeuutiset

Valtava kolarisuma suomalaisrallissa – katsojat hengenvaarassa

Rallikilpailuissa on aina olemassa onnettomuuden vaara, ja näyttävät ulosajot kuuluvat osana ralliin. Joskus nähdään myös tilanteita, joissa yleisö on hengenvaarassa. Viikonloppuna erittäin vakava vaaratilanne nähtiin Jari-Pekka Rallissa, joka oli ennakkotutustumaton kilpailu, eli kansankielellä pimeä ralli.

Eräässä poikkeuksellisen vauhdikkaassa paikassa useat ralliautot ajoivat ulos tieltä hyvinkin rajusti. Ralliautot on varustettu asianmukaisin turvavälinein, mutta eniten kohua onkin aiheuttanut hengenvaarallisessa ulkokaarteessa kisaa seurannut yleisö. Mikä tahansa ralliautoista olisi voinut syöksyä kohtalokkain seurauksin yleisön joukkoon. Videon perusteella oli suoranainen ihme, ettei rallissa loukkaantunut katsojia.

Monien sosiaalisessa mediassa videota kommentoineiden mielestä kilpailun johto oli vastuussa yleisön asettamisesta vaaraan. Stara näytti Pata 78 Motorsport Videos -ryhmän verkossa julkaiseman videon rallin nimettömänä pysyttelevälle asiantuntijalle, joka totesi myös kuljettajien ajaneen tilanteeseen aivan liian suurella nopeudella.

– Kovaäänisimmät spekuloijat ovat niitä, jotka eivät tiedä mitä ”ennakkotutustumaton kilpailu” tarkoittaa. Eli kilpailu, jossa kuuluu ajaa niin kovaa, että pystyy pysäyttämään auton tien näkyvällä osalla. Ei se silloin ole turvapäällikön, ratamestarin eikä metsurin vika, jos auto menee metsään. Tuonkin paikan kymmenet autot selvittivät ilman mitään ongelmaa, vuosien kisakokemuksen omaava rallikuski kommentoi Staralle.

Edelleen herättää laajaa ihmetystä se, että kilpailua samassa paikassa seuranneet järjestysmiehet eivät saaneet ohjattua yleisöä pois selvästi vaarallisesta paikasta.

Viihdeuutiset

Hurja kooste suomalaisten rallien ulosajoista – näin ralliautot saavat kyytiä!

Verkossa videoita julkaiseva Pata78 Motorsport Videos nousi taannoin otsikoihin, kun ralliauto törmäsi kameraan Neste Oil Rallyssa. Nyt sama tiimi on yhdessä JJalovaaran kanssa julkaissut hurjan koosteen suomalaisista rallikaadoista, joissa ei peltiä juuri säästellä.

Kaasua! 5 -rallivideoon on koottu yhteen viitisenkymmentä ralliautojen hurjaa tilannetta, joissa ralliautot ajautuvat tieltä joskus hyvinkin rajuin seurauksin. Hurjimmissa törmäyksissä tulee väistämättä mieleen, että ilman sairaalareissua niistä ei ole voitu selvitä turvavarusteista huolimatta.

Viihdeuutiset

Rallikatsoja kaatokännissä Neste Oil Rallyssa – kartturin video leviää

Äskettäin Jyväskylän maisemissa ajettiin jälleen perinteinen Neste Oil Rally, joka vetää puoleensa tunnetusti suuret määrät rallikansaa katsomaan nopeita autoja. Perisuomalaiseen tapaan osa katsojista nauttii suuret määrät alkoholia, mikä näkyy ikävästi myös katukuvassa. Ja nyt nettivideolla.

Rallikuski Mats van den Brand ja hänen kartturinsa Martijn Wydaeghe saivat todistaa Suomen rallissa millaiseen kuntoon täkäläinen rallikatsoja voi itsensä parhaimmillaan juoda. Miehet eivät voineet pidätellä nauruaan seuratessaan kaatokännistä katsojaa, joka yritti selvitä alueelta rikkinäisen muovituolinsa kanssa. Kartturi julkaisi videon myöhemmin Facebookissa.

– Meille Suomen ralli oli vaikea. Opimme paljon ja hyödynnämme oppimaamme ensi vuonna. Seuraava ralli on ADAC Rallye Deutschland, joka on ensimmäinen asvaltilla. Lauantaina autostamme rikkoutui tukivarsi ja vetoakseli, joten jouduimme pysähtymään. Siellä tapasimme miehen, josta kuvasimme tämän videon. Nauttikaa, Martijn Wydaeghe kirjoitti videonsa yhteydessä.

For us, the rally of Finland was difficult. We learned a lot and we can take the experience with us for next year. Next rally is ADAC Rallye Deutschland, the first rally on tarmac. Last saturday we had a broken wishbone and driveshaft. We had to stop on the stage and there we met the guy that you see in this movie…Enjoy!

Posted by Martijn Wydaeghe on 4. elokuuta 2015

Katso video tästä.

Viihdeuutiset

Mikä kuvakulma! Ralliauto törmäsi kameraan Neste Oil Rallyssa

Rallimaailman katseet ovat tänä viikonloppuna suuntautuneet Suomeen, kun Neste Oil Rallya on ajettu Jyväskylän seudulla. Tuttuun tapaan rallissa on tapahtunut myös monia ulosajoja, joista valtaosa on tallentunut tavalla tai toisella videolle. Yksi video on kuitenkin ylitse muiden.

Pata 78 Motorsport Videos on julkaissut YouTubessa videokoosteen, jossa nähdään myös poikkeuksellisen upea kuvakulma hieman pitkäksi menneestä mutkasta ajassa 1:35. Fiesta R5-autoa ohjastanut Jarkko Nikara ja hänen kartanlukijansa Kaj Lindström ajoivat yhden mutkan pitkäksi, ja sattumalta juuri samaiseen mutkaan oli asetettu kuvaamaan Pata 78:n kamera.

Tilanne ei kuitenkaan miesten matkantekoa juuri hidastanut. Kamera onnistui sen sijaan taltioimaan sen parhaasta mahdollisesta kuvakulmasta, sillä auto käytännössä törmäsi kameraan. Videolla nähdään muutenkin erittäin viihdyttävää materiaalia rallista parhaimmillaan.