Cheek haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Suomen tämän hetken kuumin hiphop-tähti Cheek nousi Jare Henrik Tiihonen – albumillaan historiallisesti albumilistan ykköseksi. Viihdelehti Stara kaappasi artistin haastatteluun heti seuraavana päivänä ja tunnelma oli korkealla.

– Helvetin hyvä fiilis. Mä osasin ounastella tätä kun kuulin, että levy oli lähtenyt liikkumaan hyvin. Siellä oli samalla viikolla julkaistuja kovia vastustajia, kuten Green Day, Stratovarius ja muuta. En uskaltanut kyllä yhtään tuulettaa, mutta oli sellainen positiivinen viba siitä.

Cheek tuli suurelle yleisölle tutuksi viimeistään Liekeissä-kappaleellaan, joka oli yksi viime kesän suurimmista kotimaisista hiteistä. Biisi oli todellinen kulminaatiopiste artistin uralle.

– Se laittoi ison pyörän pyörimään ihan kunnolla. Mediakin heräsi vihdoin tälle hommalle ja kaikki apu mitä sitten on saatu on ollut tärkeää. Nyt sitten korjataan niitä hedelmiä tällä albumilla, Cheek kertoo Staralle.

Listasijoitus on historiallinen, koska kyseessä oli ensimmäinen kotimaisen indie-yhtiön listaykkönen hiphop-albumilla. Samalla se oli myös Rähinä Recordsin ensimmäinen albumiykkönen.

– Rähinä! Hieno homma. Eihän tässä ole moneen vuoteen ollut hiphopia siellä piikkipaikalla. Tämä on ristiretken hieno tulos. Ollaan tehty äijien kanssa paljon hommia kentällä ja väännetty keikkaa, niin nyt se sitten palkitsee.

Viides kerta toden sanoi

Uusi albumi on jo Cheekin viides studiolevy ja hittejäkin on takana jo useampia. Uusin levy on tietenkin se paras, mutta toki myös vanhemmat tuotokset sytyttävät edelleen.

– Kun sain tuon uuden levyn käteen ensimmäistä kertaa niin kuuntelin kaikki mun levyt. Varsinkin Käännän sivuu -levy, jossa oli Liiku-kappale, niin fiilistelin että hitto täähän on aika kovaa kamaa. Toivottavasti jengi löytäis näitäkin plattoja, koska tossa on niin paljon uusia kuulijoita, et ne vois tsekkaa vanhatkin levyt.

– Olen erittäin tyytyväinen niihin vieläkin. On kiva kuunnella et miten se homma on kehittynyt. On tärkeä tehdä aina jotain erilaista ja kehittyä vuosi vuodelta kun paikallaan ei voi polkea.

Usein esikoislevy nimetään artistin itsensä mukaan, mutta Cheek antoi oman nimensä vasta viidennelle levylleen. Päätöksen takana on selvät syyt.

– Mun edellinen levy oli Kuka sä oot? ja uusi on Jare Henrik Tiihonen. Liekeissä-biisin kautta tuli paljon uusia kuulijoita, jotka eivät tiedä hiphopin syvintä olemusta siitä, että artisti itse tekee duuninsa, kirjoittaa itse riiminsä ja seisoo itse juttujensa takana. Ajattelin, että tää selkiyttää asiaa, et tää on sama äijä. Cheek ole mikään hahmo tai supersankari, vaan se olen minä itse.

Helsinkiläistynyt lahtelainen siirtyi taannoin pienen, mutta pippurisen yksityisen levy-yhtiön leipiin. Päätös ei ole kaduttanut, sillä Cheek antaa vuolaasti kiitosta nykyisille taustavoimilleen.

– Äänitin mun kaksi ensimmäistä studioalbumia Lahdessa ja kolmannen Lauttasaaressa. Kaksi levyä ollaan nyt tehty Iso-H:n kanssa Rähinä Recordsin studiolla.

– Iso-H on ollut tässä todella iso tekijä. Kun kuuntelin levyjä, niin huomasin sellaisia juttuja missä H vaikuttaa myös siihen, et mä räppään paremmin ja mä teen mun jutut paremmin. Se on hyvä et puikoissa on joku tyyppi, jota kunnioitat. Kun se sanoo et ”Hei olisko toi flow parempi tolleen”, otat sen kuuleviin korviis et koitetaan ja hiotaan.

“Nyt haluan vähän rauhoittua”

Cheekin levyille ovat ominaisia yllättävät ja genrerajat ylittävät vierailijat. Levyillä ovat vierailleet esimerkiksi Sami Saari ja Jonna. Uudella levyllä ovat mukana Teräsbetoni-yhtyeen Jarkko Ahola ja Mika Tauriainen.

– Oon yrittänyt rikkoa genrerajoja joka levyllä ja aina keksiä jotain uutta. On mulla jo hauskoja ideoita kenen kanssa haluaisin tehdä yhteistyötä. Nyt on vähän sellainen olo, et ehkä pitää ottaa pieni breikki ja yrittää nollaa pää ettei heti rupea miettimään sitä uutta albumia. Kyllä toi kävi aika raskaaksi tuolla keikkatahdilla ja tuolla studioaikataululla.

– Nyt haluan vähän rauhoittua, enkä lähteä vielä työstämään uusia biisejä. Ei tässä liian kauaa viitsi levätä laakereillaan levyn tekemisen kanssa. Kyllä se täytyy 2010 taas painaa uusi platta kansalle kuultavaksi.

Cheek on yksi Suomen ahkerimmista keikkailijoista, mikä lienee osaltaan vaikuttanut myös levymyyntiin. Kiireisen viime vuoden jälkeen tavoite on tänä vuonna vieläkin korkeammalla.

– Viime vuonna tehtiin 120 keikkaa, mut tänä vuonna olis tarkoitus tehdä 150 keikkaa. Motivoin keikkaryhmääni lupaamalla heille Miamin matkan kevääksi, jos 150 keikkaa tulee täyteen. Jotain täytyy kehittää, kun on toi sen verran rankkaa hommaa tolla tahdilla vääntää.

Keikkailun ja levynteon tiimellyksessä Cheekille ei jää juurikaan aikaa lomailulle, sillä vuodessa on vain rajallinen määrä päiviä. Loma on siis artistille harvinaista herkkua.

– Ei edes kolmea päivää löytynyt et kerkeis käymään jossain Pariisissa, mut me väännettiin loppukesään kahden viikon loma. Lomat on sellaisia että kun sä painat ihan hiessä niin mietit siinä auton ratissa et “Perhana kun me päästään sinne Miami Beachille loikoilemaan”. Ne pitävät mielen virkeänä.

– Pitää ajatella se silleen, että hommat menee hyvin, kun saan tehdä näin paljon. Sitä kuitenkin monta vuotta taisteltiin ja vedettiin 50 keikkaa vuodessa ja olin tyytyväinen siihenkin. Nyt on semmoinen fiilis, että otetaan nyt perhana kaikki mitä tulee, kun ollaan päästy tähän ja pystytään vetämään 150 keikkaa vuodessa.

Lisäarvoa fyysiseen levyyn

Vähentyneen levymyynnin takia monet artistit saavat valtaosan tuloistaan keikoista. Uuden levyn ja tiiviin keikkatahdin myötä Cheek kuuluu kuitenkin niihin harvoihin, jotka saavat tuloja molemmista.

– ”Pitää tehdä keikkaa” on väärin, koska mä en mitään muuta haluaisi tehdäkään. Se on minulle parasta ajanvietettä, mut hirveän kauan taisteltiin tuon levymyynnin kanssa. Jossain 2004 – 2006 näytti vielä tosi kuolleelta, kun hiphop-levyjen myynti kärsi yhtäkkiä hirveää lamaa. Me kärsittiin ehkä eniten laittomasta lataamisesta ja piratismista.

– Nyt se ei enää itketä, kun ollaan saatu tarpeksi massaa taakse ja levytkin rupee liikkumaan. Ne jotka digaa siitä konkreettisesta lätystä, niin kyllä ne sitten sen käy ostamassakin. Siihen pitää vaan satsata enemmän esimerkiksi kuoriin. Tasis teki meille törkeän siistit kultaprintit levyn muoveihin. Yritetään satsata siihen ulkoasuun, että siinä on sit jengille jotain mukavaa siinä paketissa.

Jocka Träskbäck