Miley Cyrus haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Teinitähti Miley Cyrus elää miljoonien nuorten unelmaa. Isänsä jalanjälkiä seurannut näyttelijä-laulaja tuli tutuksi Hannah Montana -televisiosarjasta, jonka myötä käynnistyi myös menestyksekäs musiikkiura. Keväällä Miley valloitti myös valkokankaat. Stara tapasi 16-vuotiaan supertähden Los Angelesissa.

Alkuvuodesta Mileyn kerrottiin jättävän Disneyn menestyssarjan ja keskittyvän jatkossa musiikkiuraansa. Sarjaan pohjautuvan Hanna Montana -elokuvan menestyksen myötä teinitähti allekirjoitti kuitenkin sopimuksen uudesta tuotantokaudesta.

– Olin huolestunut kuinka voisimme elokuvan jälkeen jatkaa sarjaa ja säilyttää fanit. Emme halunneet vaarantaa sarjaa, jonka kolmas tuotantokausi oli jo työn alla ja neljäs suunnitelmissa, Miley Cyrus kertoo Staralle.

– Elokuva ei sanonut hyvästejä Hannah Montanalle, koska teimme sen fiksusti siten, että televisio-ohjelma voi yhä jatkua. Sarjan takia tarinan mahdollisuudet olivat hyvin rajalliset, mutta käsikirjoittajat tekivät upeaa työtä sekoittaen tarinaan sarjaa ja elokuvaa. Halusimme sisällyttää tarinaan myös komediaa ja romantiikkaa. Onnistuimme siinä mielestäni hyvin.

Miley oli mukana elokuvan työstämisessä alusta saakka ja hän sai vaikuttaa paljon omaan roolihahmoonsa. Kyseessä oli samalla hänen ensimmäinen merkittävä elokuvarooli.

– Aluksi se oli pelottavaa, koska se oli ensimmäinen oikea elokuvani. Kaikessa tulee joskus ensimmäinen kerta, ja mina haluan ensimmäisen kertani olevan aina mahdollisimman täydellinen.

– Toin mielestäni mukaan muutamia cooleja ideoita. Elokuvassa oli sarjasta poikkeava tunnelma, joten autoin heitä tekemään tennesseeläisestä tytöstä aidomman. Siitä ei tullut liioiteltu lehmityttö buutseissa, koska siellä tytöt eivät ole sellaisia.

“En pidä itseäni seksisymbolina”

Menestyneestä supertähdestä on muodostunut kokonaisen sukupolven idoli, sillä erityisesti miljoonille tytöille Miley Cyrus toimii roolimallina ja esikuvana.

– Haluan ehdottomasti olla roolimalli ja haluan ihmisten voivan ottaa minusta mallia, koska se on osa työtäni ja rakastan sitä. On kuitenkin vaikea olla roolimalli myös vanhemmille. Toivon heidän ymmärtävän, että myös minä teen virheitä ja opin niistä niin kuin heidänkin lapsensa.

Fanien joukossa on myös runsaasti nuoria poikia, joiden seksisymboliksi ja päiväuneksi Miley on muodostunut.

– En ehkä ajattele sitä kovin usein. En pidä itseäni seksisymbolina, mutta toisaalta se on jotenkin aika coolia. Se pitää kai poikaystäväni varpaillaan, Miley naureskelee.

Miley tuli ensin tunnetuksi näyttelijänä ja sittemmin laulajana. Viime aikoina hän on vihjaillut suuntaavansa kokonaan laulu-uralle. Valinta on kuitenkin vielä tekemättä, sillä monitaituri saa kaipaamaansa tyydytystä molemmilta aloilta.

– Toivottavasti minun ei tarvitse valita. Tällä hetkellä elokuvat tulevat ensimmäisenä, koska niitä on hauskinta tehdä. Rakastan musiikkia, mutta genret vaihtuvat. Komedia on kuitenkin komediaa ja draama draamaa. Teen kovasti töitä voidakseni jatkaa musiikkiuraa, mutta haluan ihmisten ottavan minut todesta myös näyttelijänä.

– Olitpa millä alalla tahansa, niin aina tulee hetkiä jolloin olet stressaantunut ja onneton. Kuitenkin kun katson kymmentätuhatta tyttöä laulamassa minun kirjoittamiani kappaleita, se merkitsee minulle paljon. Kun tunsin tuskaa ja fanit samaistuivat siihen, se oli tärkeä hetki, joka korvasi kaiken.

Miljoonat fanit unelmoivat supertähden elämästä, joka on nykyisin Mileyn arkipäivää. Supertähteys ei ole aina ruusuilla tanssimista.

– Tämä on pelottavaa erityisesti jos olet nuori. Kaikkien tulisi kuitenkin seurata unelmiaan keinoja kaihtamatta ja periksi antamatta. Isäni sanoo aina, ettei yrittämistä pidä lopettaa. Ei saa antaa periksi. On hienoa, jos sen ymmärtää.

“Pojat ovat idiootteja!”

Kymmeniä miljoonia vuodessa tienaava supertähti yrittää nykyisin elää mahdollisimman tavallista teinitytön elämää, sillä hän osaa erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan.

– Luulen, että olen kasvanut aika nopeasti ja aikuistunut nopeammin kuin muut, mutta en sanoisi sen muuttaneen minua. Minulle työ on kuitenkin työtä ja asetan elämäni etusijalle.

Mileyn elämä poikkeaa kuitenkin tavallisesta halusi hän sitä tai ei. Erityisesti neitokaisen ihmissuhteet ovat alati viihdelehtien otsikoissa. Seurustelu ei siten ole kovin helppoa.

– Se voi olla vaikeaa. Julkisuuden varjopuolena ovat esimerkiksi paparazzit. Vitsailen siitä usein, mutta se on todellinen ongelma. Pitää vain löytää ihminen, joka osaa elää sellaisessa tilanteessa. Minun poikaystäväni osaa. Olemme seurustelleet kahdeksan kuukauden ajan eikä julkisuus ole koskaan ollut ongelma. Se on ammatin varjopuoli, jonka kanssa täytyy vain pystyä elämään, Miley kertoi Staralle.

Julkkisperheen muutkin sisarukset ovat isän ja siskon myötä joutuneet tottumaan julkisuuteen.

– He ovat sopeutuneet hyvin. Isoveljeni soittaa yhtyeessä ja he ovat todella suosittuja Australiassa ja Saksassa. Rankinta tämä on vanhemmalle siskolleni, joka on 22-vuotias, eikä vielä tiedä mitä haluaisi ryhtyä tekemään. Nuorempi veljeni on lahjakas taiteilija ja pikkusiskoni on hänkin uskomattoman lahjakas, Miley kehuu.

Vielä haastatteluhetkellä Miley seurusteli mallina työskentelevän Justin Gastonin kanssa, mutta lehden mennessä painoon pari oli jo eronnut. Seurusteluvinkkejä kysyttäessä Mileyltä tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Poikien kanssa kannattaa olla varovainen. Se on paras ohjeeni kaikille. Pojat ovat idiootteja ja yleensäkin on hyvä olla varovainen ihmisten kanssa. Itsetunto on myös tärkeää, koska moni tyttö ja poika kävelee pää painuksissa. Ole itsevarma ja usko aina itseesi. Se on tärkeintä mitä minulle on sanottu, Miley korostaa.

Suosittu teini-idoli haluaa tyttöjen pitävän tiukasti puolensa myös silloin, kun pojat käyttäytyvät huonosti heitä kohtaan.

– Haluaisin sanoa, että heidän pitäisi tylyttää poikia takaisin, mutta tiedän että se ei ole oikea tapa. Heidän pitäisi potkaista ja juosta pakoon, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että hymyile ja ole aikaisempaa varovaisempi. Poikia tai ei, olkaa varovaisia! Miley nauraa.

Katse kristallipalloon ja tulevaisuuteen

16-vuotias poppari-näyttelijä ei uskalla ennustaa tulevaisuuttaan kovin pitkälle. Kymmenen vuoden aikajana on aivan liian pitkä veikattavaksi.

– Toivottavasti teen silloin vielä töitä, koska rakastan sitä. Haluaisin tehdä elokuvia. Haluaisin myös asettua aloilleni, koska elämäni on tällä hetkellä aika hullua. Toivoisin voivani elää normaalia elämää, tehdä elokuvia ja viettää paljon aikaa perheeni kanssa. Haluan vain nauttia joka hetkestä. En tiedä mikä minua odottaa tai mitä tulen vielä tekemään.

– Aina tulee uusia asioita, joita haluan tehdä. Unelmia, joiden tavoitteleminen tarkoittaa uusia haasteita ja kaatumisia, mutta kyse on itsensä nostamisesta takaisin pystyyn niiden jälkeen. Niin on tapahtunut ja tulee vielä tapahtumaan. Se on osa oppimista ja osa elämää, Miley pohtii.

Miley Cyrus nousi taannoin otsikoihin haukuttuaan Radiohead-yhtyettä, joka ei suostunut tapaamaan teinitähteä Grammy-gaalassa. Nyt koko jupakka on jo menneen talven lumia.

– Minulla ei ole mitään syytä olla enää vihainen. Elokuvassakin nähdään kuinka paparazzit yrittävät tehdä kaikkensa, jotta syntyisi eripuraa. Nyt olen keskittynyt vain elokuvaani, joten olen kai päässyt siitä yli.

Suositussa South Park -animaatiosarjassa surmattiin taannoin poptähti Britney Spears. Miley ei itse nähnyt jaksoa, jossa hänet nimettiin samalla Spearsin manttelinperijäksi.

– Hän on tehnyt upean uran ja minusta media unohtaa sen ja keskittyy vain hänen virheisiinsä. Britney Spears on myynyt enemmän levyjä kuin kukaan muu ja tehnyt upean elokuvan, joten siinä on ura, josta ottaa mallia. Ei ehkä hänen henkilökohtaisista tekemisiään, mutta meidän tehtävä ei olekaan seurata hänen henkilökohtaisia asioitaan.

“Isäni on kaikkien aikojen coolein mies”

Monien muiden Hollywood-nuorten tapaan Miley on aktiivisesti mukana luontoon liittyvässä toiminnassa.

– Youth Service American kautta yritämme löytää tapoja, joilla lapsetkin voivat vaikuttaa. Ei ole väliä mitä teet, kunhan teet jotain asian eteen. Voit siivota roskia, auttaa ihmisiä. Ihmisen koolla ei ole merkitystä, kunhan hän tekee jotain luonnon eteen.

– Uskon, että voimme pelastaa maailman, koska nykyisillä lapsilla tulee olemaan niin monia mahdollisuuksia ja teknologioita, joiden avulla se onnistuu. Emme kuitenkaan onnistu siinä ilman kaikkien apua.

Cyrusin perheen ensimmäinen tähti oli Mileyn isä Bily Ray, joka on ollut jo vuosia yksi maailman menestyksekkäimmistä country-tähdistä. Hän on ollut tärkeä henkilö tyttärensä menestykselle ja koko perhe on edelleen läheisissä väleissä. Miley onkin usein julkisesti tunnustautunut isän tytöksi.

– Hänellä on ollut minuun suuri vaikutus, koska hän on antanut minun tehdä sitä mitä rakastan ja suojellut minua. Rakastan häntä enemmän kuin mitään muuta. Hän on maailman paras isä. Hän rakastaa minua sellaisena kuin olen ja parasta on saada työskennellä yhdessä hänen kanssaan. Isäni on kaikkien aikojen coolein mies ja hän haluaa vain minun parastani. Hän on minulle ensin ystävä ja sitten vasta vanhempi.

Myös superähti voi haaveilla. Miley haaveilee nykyisin lähinnä vapaapäivistä.

– Nukkuisin koko päivän. Olen yöihminen, joten saan olla omissa oloissani kun muut nukkuvat. Kirjoitan, luen ja katson elokuvia. Sitten herään kuudelta aamulla nukuttuani kaksi tuntia. Pitäisin päivästä, jonka voisin vain nukkua, hengailla uima-altaalla ja viettää aikaa äitini kanssa. Pidän lukemisesta, koska se on rentouttavaa. Luin juuri Sieppari ruispellossa -kirjan, Miley Cyrus päättää Staran haastattelun.

Nick FreemanThe Interview PeopleLos Angeles