Suomen Oscar-ehdokkaaksi Postia pappi Jaakobille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Klaus Härön elokuva Postia pappi Jaakobille on valittu Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvan ovat tuottaneet Rimbo Salomaa ja Lasse Saarinen sekä ohjannut ja käsikirjoittanut Klaus Härö.

Postia pappi Jaakobille perustuu Jaana Makkosen alkuperäiskäsikirjoitukseen. Pääosissa ovat Kaarina Hazard ja Heikki Nousiainen. Muuhun taiteelliseen ryhmään kuuluvat kuvaaja Tuomo Hutri, lavastaja Kaisa Mäkinen, puvustaja Sari Suominen , äänisuunnittelija Kirka Sainio, säveltäjä Dani Strömbäck ja leikkaaja Samu Heikkilä.

Raati perusteli valintaansa luonnehtimalla elokuvaa kauniiksi ja koskettavaksi hetkeksi elämää, joka jättää mielen hiljaiseksi. Elokuvan näyttelijät saivat hahmot elämään pienin elementein. Elokuva on visuaalisesti kaunis, jossa kuvaus, lavastus ja puvut muodostavat esteettisen ja ehyen kokonaisuuden, jota pienimuotoisuudessaan tehokas äänityö ja kaunis musiikki tukevat.

Postia pappi Jaakobille tuli Suomessa teatteriensi-iltaan 3.4.2009 Nordisk Filmin levittämänä.

Suomen Filmikamarin johdolla koottu elokuva-alan ammattilaisista koostuva Suomen Oscar-raati teki valintansa nähtyään 15 valintakriteerit täyttävää suomalaista näytelmäelokuvaa, jotka olivat Niko lentäjän poika, Sauna, Kolme viisasta miestä, Putoavia enkeleitä, Black Out, Rööperi, Maata meren alla, Muukalainen, Kielletty hedelmä, Ralliraita, Toinen jalka haudasta, Postia pappi Jaakobille, Haarautuvan rakkauden talo, Skavabölen pojat ja Kuulustelu.

Valintaraadin jäseninä olivat ohjaaja Saara Cantell, säveltäjä Lasse Wikman, käsikirjoittaja Petja Peltomaa, tuottaja Jouko Seppälä, näyttelijä Kirsi Nurminen, kuvaaja Jussi Eerola, leikkaaja Laura Tiensuu, lavastaja Tiina Paavilainen. Raadin puheenjohtajana toimi Raija Nurmio Suomen Filmikamari ry:stä.

Oscar-palkinnon virallisista valintakriteereistä vastaa Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), joka on Oscar-palkintoja hallinnoiva elin Yhdysvalloissa. AMPAS pyytää vuosittain kaikkia elokuvia tuottavia maita nimeämään yhden ehdokkaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpailuun. Kategoriassa otetaan tänä vuonna huomioon elokuvat, jotka ovat saaneet ensi-iltansa 1. lokakuuta 2008 ja 30. syyskuuta 2009 välisenä aikana.

Lopulliset Oscar-ehdokkuudet julkistetaan 2. helmikuuta 2010. Oscar-palkinnot jaetaan ympäri maailman televisioitavassa juhlagaalassa, joka pidetään 7. maaliskuuta 2010.