RAY iskee suomalaista iPhone-peliä vastaan

Digi · Stara.fi

Applen valmistamalle iPhone-puhelimelle on ollut joulukuusta 2008 saakka saatavissa suomalaisen Elias Pietilän koodaama Pajatzo-peli. Raha-automaattiyhdistys RAY on nyt vaatinut pelin myynnin lopettamista tavararamerkkiloukkaukseen vedoten.

Pietilän Pajatzo muistuttaa sekä graafisesti että toiminnallisesti samannimisiä fyysisiä pelejä, jotka ovat tulleet vuosikymmenten saatossa tutuiksi huoltoasemien, ravintoloiden ja kahviloiden nurkista. Varsinaiset kolikko-Pajatzot kohtasivat kuitenkin loppunsa jo vuosia sitten. Pelinkehittäjän äiti on nyt paljastanut blogissaan, että RAY uhkaa Pietilää oikeustoimilla, jolle peliä vedetä markkinoilta.

– Aivan absurdilta tuntuu, että iso monopolifirma hyökkää 23-vuotiaan opiskelijan kimppuun ensimmäiseksi noin järeällä arsinaalilla asiassa, jonka taloudellinen merkitys on parin tuhannen euron luokkaa, Irmeli Pietilä kirjoittaa suositussa Sun äitis -blogissaan.

Pietilän julkaistessa oman Pajatzo-pelinsä, ei Pajatzo-tunnusta ollut rekisteröity tavaramerkkinä. Staran saamien tietojen mukaan RAY on kuitenkin hakenut 16. tammikuuta 2009 tavaramerkkiä tunnukselle PAJATSO RAY ja 25. kesäkuuta vielä tunnukselle PAJATZO. Tavaramerkkilain mukaan yksinoikeus tavaramerkkiin voidaan saavuttaa rekisteröinnin sijaan myös vakiintumisella.

– On selvä, että Pajatzon myynnille on ollut hyötyä siitä, että jasso on osa suomalaista kulttuuriperimää. Sitä minun sen sijaan on vaikea ymmärtää, miten Pajatzo muka vahingoittaa Pajatson goodwilliä, Irmeli Pietilä kirjoittaa.