Eminem haastoi Applen oikeuteen – vaatii miljoonakorvauksia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmankuulu hiphop-tähti Eminem haastoi taannoin oikeuteen levy-yhtiönsä ja maailman suurimman musiikkikaupan omistajan Applen. Oikeudenkäynti alkoi eilen Yhdysvalloissa.

Kiistaa käydään pääasiassa siitä, kenellä oli oikeus tarjota supertähden musiikkia digitaalisina tallenteina ja tarjota niitä myyntiin iTunes-levykaupassa. Kyse on miljoonista dollareista ja tapauksesta odotetaan merkittävää ennakkotapausta varsin uudelle toimialalle.

Eminemin kokonaan tai osittain omistamat Eight Mile Style LLC ja Martin Affiliated LLC -yhtiöt ovat sitä mieltä, että heidän tekemänsä sopimus Aftermath Records -levy-yhtiön kanssa ei oikeuttanut levy-yhtiötä kauppaamaan Eminemin 93 kappaletta Applen digitaaliseen musiikkikauppaan.

Apple on mukana jupakassa, koska Eminemin yhtiö haluaa jättiyhtiöltä suuremman osuuden 70 centin kappalehinnasta kuin tähän mennessä saamansa 9 centtiä. Summa on yhteensä 2,5 miljoonaa dollaria. Eminem olisi halunnut myydä musiikkinsa Applelle suoraan ilman levy-yhtiönsä välikäsiä. Musiikkikauppa korostaa, että Eminemin yhtiö on nostanut saamansa rahat eikä ole pyytänyt keskeyttämään Eminemin musiikin myyntiä.

E! Online -julkaisun mukaan tuomari on yrittänyt lähinnä selvittää, mitä osapuolten sopimukset sanovat tavanomaisten CD-levyjen ulkopuolelle jäävistä mediamuodoista – vai sanooko mitään. Applenasianajajat kertoivat eilen oikeudelle, ettei sopimuksessa edes mainita CD-levyjä saati digitaalisia tallenteita. Yhtiön mukaan levy-yhtiö saa myydä musiikkia missä muodossa haluaa, koska se on niiden tehtävä.