Ranska ja Puola vaativat Polanskin vapauttamista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloissa jo yli 30 vuotta sitten tapahtuneesta alaikäisen raiskauksesta Sveitsissä lauantaina pidätetty ranskalais-puolalainen elokuvaohjaaja Roman Polanski halutaan vapaaksi takuita vastaan. Vaatimuksia eivät ole esittäneet mitkään kovin vaatimattomat tahot, vaan Ranskan ja Puolan valtiot.

Uutistoimisto AP:n saamien tietojen mukaan valtiot ovat lähestyneet Sveitsin viranomaisia ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Hilary Clintonia ja vaatineet, että 76-vuotiaan Oscar-voittajan tulisi voida odottaa mahdollista oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla. Vaatimukset voivat kuitenkin olla vaikeasti toteutettavissa, koska Polanski on jo nyt pakoillut pidätystä yli 30 vuoden ajan.

Päätöksen mahdollisesta vapauttamisesta tekee sveitsiläinen oikeuslaitos. Vuonna 1990 solmitun kansainvälisen luovutussopimuksen mukaan Yhdysvaltojen tulee esittää Sveitsille virallinen luovutuspyyntö 60 päivän sisällä pidättämisestä. Päätöksen luovuttamisesta tekee Sveitsin oikeusministeriö, ja mahdollisten valitusten käsittely voi kestää kuukausia.

Roman Polanski pidätettiin lauantaina Sveitsin rajalla Yhdysvaltojen vuonna 1978 antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen perusteella. Hän oli saapumassa maahan elokuvafestivaalien kunniavieraaksi. Häntä tullaan mahdollisesti syyttämään Yhdysvalloissa 13-vuotiaan teinitytön raiskaamisesta vuonna 1977.