Chisu haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Yksi syksyn puhutuimmista kotimaisista poptähdistä on ollut Chisu, eli Christel Sundberg, joka vastaa omasta musiikistaan alusta loppuun itse. Laulajatähti julkaisi äskettäin toisen sooloalbuminsa nimeltään Vapaa ja yksin. Viihdelehti Stara tiedusteli laulajatähden kuulumisia aurinkoisena syyspäivänä.

– Tosi hyvää kuuluu. Ihana auringonpaiste, ja ihmiset puhuvat ihania asioita mun uudesta levystä. Nyt on tosi loistava fiilis. Ihanaa, laulaja hehkui.

Tähden ensimmäisen Alkovi-albumin menestyksen jälkeen toinen albumi syntyi lopulta yllättävän nopeasti. Levyn synnytysprosessi vei nimittäin vain alle puoli vuotta.

– Se oli huomattavasti lyhyempi kuin ensimmäisen levyn kanssa. Se kesti viisi kuukautta ja sit se oli siinä. Semmoinen syöksysynnytys, Chisu nauraa.

Biisit romukoppaan ja uudet tilalle

Albumin tekeminen oli siis tällä kertaa nopeaa, mutta luomisprosessi oli toki saanut alkunsa jo edellisenä syksynä. Yllättäen Chisu päätti kuitenkin hylätä kaiken materiaalin kesken prosessin ja aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä.

– Biisejä mä oon kirjoittanut periaatteessa viime syksystä asti, mutta sit mä päätin, että en halua käyttää mitään niitä vanhoja, vaan mä halusin tehdä ihan tuoreet biisit. Siten että siinä levyssä on oikeasti mun tämänhetkinen tilanne. Mun leima, eli mikä mä oon nyt ihmisenä ja artistina.

Vapaa ja yksin -albumi on monipuolinen kattaus eri musiikkityylejä elokuvatunnelmista aina lastenlauluihin saakka. Poptähti on levyn elokuvallisuudesta samaa mieltä.

– Voi olla. Aika paljon mä kyllä imen vaikutteita leffoista, että siinä mielessä et ole mitenkään ihan kujalla.

Leffamusiikissa on usein varsin laaja skaala. Chisu on itse ammentanut omalle kakkoslevylleen elementtejä myös tunnetuilta leffamuusikoilta, ja mukana on myös italowestern-tyyliä.

– Mä veikkaan, että Etsijät voisi olla ehkä enemmän sitä. Vähän sitä Morricone–maailmaa. Saaliista ovat sitten taas monet tulleet sanomaan, että se on Johnny Cashia ja tätä Hummani Hei, eli Tapio Rautavaaraa. On ihan kiva, että sellaisiin verrataan, Chisu toteaa tyytyväisenä ja kommentoi myös levyltä löytyvää lastenlaulua.

– Lastenlaulut on hyvii. Se oli myös sellainen, että se syntyi päivässä se biisi. Mun mielestä siinä on tosi hieno sanoma. Mutta oikeasti lastenlaulujen melodiat ovat ihan loistavia, ja tietyllä tavalla ne ovat myös tosi yksinkertaisia. Ne sisältävät kuitenkin aika paljon myös sanomallisesti. Minusta se ei ole yhtään huono homma, että minunkin levyni biisit ovat vähän sellaisia lastenlauluja. Aikuisten lastenlauluja, Chisu nauraa.

”En muista viime vuoden lopusta mitään”

Laulajatähden esikoisalbumi Alkovi sai aikanaan kriitikoilta todella hyvät arvostelut. Esikoisen jälkeen laulajalle on ehtinyt sattua ja tapahtua paljon niin yksityiselämässä kuin ammatillisella rintamallakin.

– Mä tein Kristiina Wheelerin levyä ja sit mä vaan jotenkin yritin palautua kaikesta uudesta. Nyt sitten lähdettiin jo toiselle kierrokselle. Ei tässä nyt ihan hirveästi ole aikaa kuitenkaan kulunut. Eiks se ollut 2007 kun me julkaistiin toi eka levy? Ja nyt on 2009, eli ihan tiivis paketti.

Levyjen välisenä aikana Chisu teki paljon töitä, ja jossain vaiheessa hieman liikaakin. Loppukesästä hän oli nimittäin otsikoissa myös burnoutin merkeissä.

– Kylillä on siis puhuttu? Voi ei. Tota joo, siis mä olin kyllä sen Kristiinan proggiksen jälkeen aika letkukunnossa. Niinku tälleen zetaa vaan. Mähän lähdin siitä sitten lomille lompsis. Se oli ihan hyvä että vähän nollasin tota hommaa. Sitten siinä oli sekin, että sitä tuli aika paljon uusia asioita ja tollasta, niin ihmisen mieli prosessoi niitä aika paljon isommin kuin että tekis jotain tuttua ja sellaista rutinoitunutta hommaa, Chisu kuvailee.

Poppari tekee kaiken musiikkinsa pääasiassa itse alusta loppuun saakka. Ylettömän työmäärän ja siitä aiheutuneen akuutin nollaustarpeen hoitamisen jälkeen luomisprosessi pääsi jälleen täysillä käyntiin.

– Ihan tosi hyvin. Kaikesta oppii, ja en mä tiedä. Mulla on vaan nyt tosi onnellinen ja hyvä fiilis. Oli oikeesti helppo kirjoittaa biisejä. Mä oon taas lähdössä reissuun tuossa talvella ennakoiden, että mä oon samassa kunnossa, Chisu nauraa mutta vakavoituu hetkeksi.

– Mutta oikeasti mulla oli sellainen hetki, että en muista viime vuoden lopusta mitään. Mä en tiedä missä mä oon ollut tai mitään. Ihan oikeasti. Mulla oli ihan sellainen blackout, mut ei sitä tajua siinä hetkessä. Sen tajuaa vasta sit myöhemmässä vaiheessa.

– Mä en oikeasti muista mitä mä oon tehnyt. Esimerkiksi jotain keikkamatkoja mistä bändiläiset puhuu et ”Muistaksä kun oltiin siellä?” ja mä oon ihan että missä? Menee jotenkin muusiksi kaikki. Nyt kaikki on ihan hyvin, ei tässä mitään. Vähän nyt lehdistössä ehkä suurenneltiin taas asioita.

Seuraava suurempi kiertue on luvassa vasta keväällä 2010. Sitä ennen poppari nähdään muutamilla keikoilla pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Muualle Suomeen Chisua saadaan siis vielä odottaa.

– Ensi keväänä lähdetään toivottavasti hipsimään (kiertueelle). Kyllä me sitä ennenkin tehdään keikkoja, mutta et me päästään oikeesti ton kehä kolmosen ulkopuolelle soittamaan, niin siihen saattaa mennä vielä pari kolme kuukautta. Mut toivottavasti niitä keikkoja tulee kuitenkin paljon.

– Joo ja vitsi venaan sitä. Meillä on aika vähän keikkoja Helsingin ulkopuolella. Ihan muutamassa paikassa vaan. Kantsii käydä mun MySpace-sivuilla katsomassa keikat. Ja sit mulla on muuten nykyisin myös kotisivut. Mä olen jo niin pitkällä artistiudessani. Se on www.chisu.fi.

Talven ohjelmassa on lomailun lisäksi myös hieman työntekoa, sillä tulevaa kiertuetta varten pitää myös harjoitella.

– Muutamia keikkoja kylläkin ja sitten sellaista treenaamista niihin. En mä oikein tiedä. Kaikkea. Voisihan sitä tehdä vähän musaakin jossain vaiheessa. Kaikki on ihan tosi hyvin. Ihan leppoisasti, Chisu päättää haastattelun.

Jocka Träskbäck