Kristen Stewart haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Suosittujen Twilight-elokuvien tähti Kristen Stewart nousi sarjan ensimmäisen osan jälkeen suureen suosioon ja hän sai samalla jalkansa oven väliin myös Hollywoodin elokuvastudioihin. Viihdelehti Stara tapasi kiireisen näyttelijän New Yorkissa hieman ennen Twilight: Uusikuu -elokuvan ensi-iltaa ja tiedusteli neitokaisen kuulumisia.

– Minulle kuuluu hyvää, kiitos. Olen ollut suurimman osan ajastani Los Angelesissa kuvauksissa. Itseasiassa sain juuri viime yönä kahden aikaan valmiiksi The Runaways -nimisen elokuvan. On outoa löytää itsensä näin nopeasti eri ympäristöistä, mutta olen kaiketi tottunut siihen, Kristen kertoi.

Marraskuun puolivälissä ensi-iltansa saanut Uusikuu-elokuva on Twilight-saagan toinen osa. Sen kuvaukset sujuivat ensimmäiseen verrattuna selvästi helpommin.

– Ensimmäisen osan kanssa oli epätoivoinen olo koko ajan. Koskaan ei tiennyt tekikö oikein, mutta minulla ja Robilla (Robert Pattinson) oli todella vahva näkemys siitä, millainen sen tulisi olla. Ja sitten kaikki odotukset kasvoivat ja siitä tuli hyvin erilainen kokemus, mikä välittyi myös elokuvaan. Se oli löytöretki ja heittäytymistä johonkin sen kummemmin ajattelematta.

– Toisen osan kanssa erilaista oli se, että meidän piti ajatella paljon enemmän sitä mitä olimme tekemässä. Se ei ollut niin nopeatempoinen elokuva, vaan paljon hitaampi. Meillä oli paljon mietiskelevämpi lähestymistapa ja Chris (Chris Weitz) on todella erilainen ohjaaja kuin Catherine Hardwicke. Toinen osa on paljon hitaampi ja uuvuttavampi, kuten sen pitääkin olla. Se johtuu siitä, että hahmoni kaari on niin vaikea. Elokuvat olivat erilaisia tahdiltaan ja energioiltaan.

”Minun ei tarvinnut olla kuukausia masentunut”

Twilight-saagan elokuvilla on kullakin eri ohjaaja, mikä näkyy väistämättä myös valkokankaalla. Myös Kristenin mielestä kuvausten tunnelma oli erilainen.

– Kyllä, ehdottomasti. Emme kuvanneet elokuvaa järjestyksessä, ja suuri osa elokuvasta keskittyy minuun ja siihen että olen Jacobin kanssa, mikä on erilainen kokemus hahmolleni. Hahmoni on valoisa ja huoleton hänen seurassaan. Mutta heti, kun hän poistuu huoneesta, kaikki mitä hahmoni ei halua ajatella, palaa mieleen. Kun hän tulee takaisin, kaikki tuo katoaa, Kristen Stewart kertoo Staralle.

– Meidän täytyi kuvata elokuva kohtaus kohtaukselta. Minun ei siis tarvinnut olla kuukausia masentunut, vaan kohtaukset vaihtelivat. Hahmoni teki elokuvassa paljon, joten se oli totuudenmukaista tarinan kannalta. Se myös vapautti paineita, koska minun ei tarvinnut tehdä kaikkia masennus-kohtauksia putkeen.

Sarjan toisessa elokuvassa Bella viettää paljon enemmän aikaa Jacobin kuin Edwardin kanssa.

– Kyllä. Bella tarvitsi jonkun hauskan ja kepeän henkilön pelastamaan hänet masennukselta, joka Edwardin menetyksestä aiheutui. Taylor todellakin toi noita piirteitä hahmoonsa. Kun meillä oli vapaa-aikaa, heittelimme toisillemme jalkapalloa, mikä oli hauskaa ja erittäin rentouttavaa.

Tähän mennessä Twilight-elokuvia on kuvattu jo kolme, ja neljäs elokuva Aamunkoi on parhaillaan työn alla. Kuvausten myötä Kristen on samaistunut Bella-hahmoonsa.

– Mielestäni kirjojen Bella on itsenäinen kokonaisuus. Elokuvan hahmona hänestä on tullut jotain, joka on tavallaan myös osa minua. Minulla on hyvin holhoava asenne häntä ja muita elokuvan hahmoja kohtaan. Me olemme tavallaan olleet samanlaisella matkalla, Kristen kertoi Staralle.

– Toisessa osassa hän kypsyy hieman ja minusta tuntuu, että hänellä oikeasti on välineet ja elämänkokemusta tarpeeksi, jotta hän voi tehdä sen radikaalin päätöksen elämänsä suhteen, jota hän on tekemässä. Nyt hän oikeasti tietää, mitä haluaa ja on oppinut tuntemaan itsensä paljon paremmin.

”Mutta en ollut lukenut kirjoja ennen kuin sain roolin.

Onko myös Kristen oppinut samalla tuntemaan itsensä paremmin?

– Kyllä, hyvinkin niin. Olen tehnyt saman tämän projektin kautta. Tämä on ollut hurja kyyti ja minun on täytynyt tehdä paljon itsearviointia. Tunnen, että olen kasvanut paljon.

Twilight-kirjojen lukijoilla oli kullakin etukäteen oma näkemyksensä Bellan hahmosta. Se aiheutti hieman huolta myös Stewartille.

– Tunnen aina paineita, kun otan vastaan työn. Haluaisin aina sanoa että odottakaa, ottakaa joku muu. Toisaalta en voi tehdä elokuvaa ellei minusta tunnu, että jos en saa esittää juuri tuota hahmoa niin sitten se kuolee kirjan sivuille.

– Vaikka joku toinen tekisi hyvää työtä roolin kanssa, ei se ole kuitenkaan sama mitä itse olisin halunnut välittää. Aina kun minulle tulee tuo pakottava tunne vastuusta, niin rooli tulee ottaa vastaan. Se myös vähensi faneilta tulevaa painetta. Kirja on intohimoinen ja siksi fanitkin ovat niin fanaattisia.

Ensimmäistä roolia vastaanottaessaan Kristen ei ollut lukenut Twilight-kirjoja, mutta projektin myötä hän kertoo alkaneensa pitää myös kirjaversioista.

– Olen äärimmäinen fani nyt. Mutta en ollut lukenut kirjoja ennen kuin sain roolin. Minulla oli siten erilainen näkökulma. En ajatellut, että se tulisi olemaan yksi monimutkaisimmista rooleista, joita minulla on ollut. Sellainen se kuitenkin oli. Kaikilla oli sama päämäärä. Keskustelut elokuvan ympäriltä eivät koskaan loppuneet, sillä olimme kuvauksissa hyvin eristäytyneitä. Oli vaikea päästä pakoon Twilightia.

”Asiat ovat tapahtuneet todella nopeasti”

Viimeksi kun juttelin kanssasi ennen ensimmäisen elokuvan ensi-iltaa, olit vasta tämän kuuluisuuden kynnyksellä. Nyt, kun olet elänyt sen kanssa vuoden, eroaako se jotenkin odotuksistasi?

– On todella ihmeellistä, minkälaisen vastaanoton elokuva sai. On outoa olla osana tätä mediakiihkoa ja tietää, että hyvin monet ihmiset muodostavat mielipiteensä minusta mediassa olevien juttujen perusteella. Minun persoonani tuntuu olevan kooste hetkistä, joita en itse edes muista, Kristen kertoo Staralle.

– Asiat ovat tapahtuneet todella nopeasti, ja se on hyvin outoa enkä ole ennen kokenut sellaista. On vain hurjaa olla osana elokuvaa, joka on niin tunnettu. Olen tehnyt tätä todella nuoresta pitäen ja olen ollut mukana muissakin elokuvissa yhtä paljon kuin tässä, mutta kuuluisuus on jotenkin jäänyt taka-alalle ennen tätä elokuvaa.

Kristen ja hänen vastanäyttelijänsä Robert Pattinson ovat pitäneet yhtä sarjan toisen elokuvan kuvauksista lähtien. Samalla he ovat joutuneet välttelemään paparazzeja, jotka yrittävät saada kuvan seurustelevasta parista. Kuvaajat haluavat tärkeät otoksensa keinolla millä hyvänsä.

– He ajavat punaisia valoja päin ja kiipeilevät puihin. Kuvaamme usein metsissä, ja kohtauksista on otettu todella monia laajoja kuvia. He ovat saaneet niitä vain kiipeämällä puihin. Se on hullua.

– En halua, että he onnistuvat ottamaan kuvia kohtausten kuvauspaikoilla. Olin murtunut, kun kuvia Italiasta oli ympäri internetiä. Haluan, että fanit yllättyvät filmin nähdessään. Tiedän, että kasvoillani on aina kameran linssi, enkä voi tehdä asialle mitään.

– Näyttelijän täytyy kuitenkin saada hioa taitojaan ja osata tehdä virheitä, jotta oikean tunteen saa ulos itsestään. Ja ajatella, että sen perusteella minua ehkä arvostellaan… On ärsyttävää, että ihmiset ehkä ajattelevat tuon perusteella, ettei elokuva ole hyvä. Antaisivat olla. Itselleen tekee vain hallaa, sillä siitä ei saa oikeaa käsitystä siitä, mitä me olemme tekemässä ja se on ärsyttävää.

Kristen on aina ollut kovin suojelevainen projektejaan kohtaan.

– Kyllä, uskon, että tekemiensä asioiden takana pitää seistä. Olen aika laiska ihminen, joten en nousisi sängystä ellen tuntisi intohimoa tekemiäni juttuja kohtaan. Näyttelijänä oleminen on hyvin suopeaa. Minun ei tarvitse tehdä töitä; teen niitä vain, jos niillä on minulle jotain annettavaa.

”Melkein tapoin itseni Italiassa”

Siviili-Kristen ja roolihahmo-Bella ovat pitkälti samanlaisia myös pukeutumisensa suhteen.

– Ehdottomasti. En ajattele paljon vaatteitani, mutta niistä kyllä kysellään minulta paljon. Bella on käytännöllinen pukeutuja, josta minä pidän. Tyyli on helppo ja mukava, ja se todellakin kuvastaa hänen persoonallisuuttaan täysin. Hän ei ole pramea, naisellinen kyllä, mutta ei yli. Nätti ja tarkoituksella epämääräinen. Hän ei halua tulla huomatuksi, Kristen kuvailee roolihahmoaan.

Vaatteisiin käytännöllisesti suhtautuva Kristen ei ole innostunut muodista.

– En, muoti on vain sellainen hyvin outo ja tärkeä asia, jota en ajattele.

Uusikuu-elokuvan ratkaisevia kohtauksia kuvattiin taannoin myös Euroopassa. Kuvausryhmällä ei ollut kuitenkaan juuri aikaa tutustua lähemmin kuvauspaikkoihin.

– Matkustimme kuvausten loppupuolella Italiaan viikoksi. Kaikki luulivat, että se tulisi olemaan lomaa, mutta meillä oli vain muutamia vapaita hetkiä siellä. Siellä oli hämmästyttävän kaunista, mutta vietin vain muutaman tunnin jokaisessa kaupungissa. Ymmärsin sen laajuuden, kuinka vanhaa ja avaraa kaikki oli. Siellä maisemat olivat kuin maalauksia.

– Mennessäni Italiassa takaisin töihin, melkein kirjaimellisesti tapoin itseni. Nyrjäytin nilkkani kuvausten alkupuolella ja sitten jouduin juoksemaan neljä päivää. Olin täysin kunnossa, kunnes tulin kuvausten päätyttyä kotiin Toscanassa sijaitsevaan upeaan huvilaan ja menin makuulle riippumatolle enkä enää päässyt siitä ylös.

– Minulle käy aina töissä niin, etten tunne mitään. En käy vessassa enkä tunne yhtään kipua. Kirjaimellisesti en ajattele mitään ja sitten trailerissani kaadun enkä enää pääse ylös.

Kristenin omat koulukokemukset eivät ole kovin mairittelevia, mutta hän antaa kuitenkin neuvon kaltaisilleen.

– Kävin yleistä koulua kahdeksannelle luokalle asti. Voin samaistua siihen, ettei tunne oloaan kotoisaksi omana itsenään. Olin lapsena hyvin epävarma. Jos ihmiselle joskus tapahtuu jotain pahaa, hän epäilee pian kaikkea. Se tunne lopulta kuitenkin katoaa. Kaikki ovat aina huolissaan siitä, mutta se häviää kyllä. Jos kuitenkin olet sitä tyyppiä, joka kävelee rehvastellen koulun käytäviä ilman minkäännäköistä epävarmuuden tunnetta, niin sinulle minulla ei juurikaan ole neuvoja.

Twilight-leffan lisäksi Kristen Stewart kuvasi taannoin myös musiikkiaiheisen The Runaways -elokuvan, joka kertoo rocktähti Joan Jettin elämästä. Kristen itse puhuu mielellään tästä hänelle rakkaasta projektistaan.

– Olen odottanut tätä kysymystä, sillä se on minulle hyvin tärkeä. En ole koskaan tuntenut näin paljon vastuuta mistään. Sillä ei ole mitään tekemistä minun itseni kanssa, mutta jos en tee hänelle (Joan Jett) oikeutta, niin se pitää tiedostaa. Kovin moni ei tunne Runawaysia, mutta he ovat tehneet pohjatyötä todella monille tytöille kertomalla, että on ok soittaa rock’n’rollia ja on ok näyttää erilaiselta, Kristen päättää haastattelun.

Nick Freeman

The Interview People

New York