Zombieland-tähti Jesse Eisenberg Staran haastattelussa

Haastattelut · Stara.fi

Talven suosituimpiin komedioihin lukeutuva Zombieland-elokuva singahti julkaisuviikollaan suoraan Yhdysvaltojen leffalistan ykköseksi. Viihdelehti Stara tapasi elokuvan pääroolia esittävän Jesse Eisenbergin Sitgesin elokuvajuhlilla Espanjassa.

26-vuotias Jesse Eisenberg on vielä varsin uusi tuttavuus, mutta hänelle povataan menestyksekästä uraa Hollywoodissa. Zombieland oli hänen ensimmäinen roolinsa suuren budjetin elokuvassa. Nuori mies paljasti heti haastattelun aluksi inhoavansa zombie-elokuvia.

– En oikeastaan pidä niistä. Pidän tästä elokuvasta sen komediallisuuden takia. Se on pääasiassa komedia ja zombiet ovat siinä vain toissijaisia. Minusta tämä elokuva oli yksi kaikkien aikojen hauskimmista elokuvista, mutta en juuri välitä sen zombieista, Jesse Eisenberg paljasti Staralle.

Jesse Eisenberg Staran haastattelussa

Rooli oli mennä sivu suun

Menestyselokuvan roolitarjous oli kuitenkin juuri tästä syystä mennä aluksi Jesseltä sivu suun, koska hän oletti leffan olevan hieman perinteisempi zombieraina. Lopulta Jesse päätti kuitenkin vilkaista käsikirjoitusta.

– He lähettivät minulle käsikirjoituksen enkä lukenut sitä kahteen viikkoon, koska sen nimi oli Zombieland. Ajattelin että se ei voisi olla hyvä ja ettei sellaisessa zombie-elokuvassa voisi olla hyviä näyttelijärooleja. Kun lopulta luin käsikirjoituksen, ajattelin että se on fantastinen ja halusin tehdä sen heti.

Elokuvassa Jessen roolihahmolla on 32 sääntöä, joiden mukaan elettäessä hän selviytyy joutumatta zombieiden kitaan. Jesse myönsi käyttävänsä tätä samaa taktiikkaa myös tosielämässä.

– Käytän samoja sääntöjä. Kuten ”Kuntoile” ja ”Ammu ihmisiä aina kahdesti päähän”. Minä asun New York Cityssä ja siellä on paljon ihmisiä ammuttavana, Jesse naureskelee.

Eisenbergin lisäksi Zombieland-leffassa näyttelevät myös Woody Harrelson, Emma Stone ja Abigail Breslin. Nuoren miehen mukaan erityisesti Harrelsonin kanssa oli erityisen hauska työskennellä.

– Hän on mahtava. Hänellä on luonnollisesti pitkä tausta komedioissa monien vuosien ajalta ja hän on hauskin tyyppi. Hänen kanssaan oli hienoa työskennellä ja improvisoida joka päivä. Se oli hysteeristä, Eisenberg innostuu.

Näyttelijöiden vapaa improvisointi tuotti tuloksia myös tässä elokuvassa, sillä merkittävä osa näyttelijöiden keksimistä vuorosanoista meni lopulliseen leffaan. Näin ollen dialogi muuttui merkittävästi matkan varrella.

– Se muuttui aika paljon monissa kohtauksissa. Käsikirjoitus oli fantastinen, mutta ohjaaja rohkaisi meitä improvisoimaan ja menemään sisään roolihahmoihimme niin että me kykenimme tekemään myös omaa dialogiamme, Jesse kertoo Staralle.

”En koskaan halunnut olla elokuvassa”

Samoihin tunnelmiin liittyivät Jessen mielestä myös elokuvan kuvausvaiheen hauskimmat tapahtumat.

– Minun mielestäni hauskinta oli näytteleminen elokuvan kolmen muun tähden, Emma Stonen, Abigail Breslinin ja Woody Harrelsonin kanssa. Ohjaaja antoi meidän improvisoida muutaman päivän ajan ja sanoa mitä vain halusimme. Paljon siitä päätyi itse asiassa myös elokuvaan.

Zombieland-tähden sisko oli aikanaan lapsitähti, joka niitti suosiota näyttelijänä. Siskon esimerkillä ei kuitenkaan Jessen mukaan ollut vaikutusta hänen omaan uravalintaansa.

– Ei ollut. Minä pidin teatterista kun olin nuorempi. Innostuin elokuvista vasta lukion viimeisellä luokalla New Yorkissa. En olisi koskaan uskonut päätyväni elokuvaan, enkä koskaan edes halunnut olla elokuvassa. Olin lopulta hyvin onnekas.

Nyt nuorella miehellä on kuitenkin listaykkösen ansiolistassaan. Sellainen referenssi tuntuu hyvältä kenestä tahansa, erityisesti jos päätyy mukaan sattumalta.

– Kyllä. Yllätyn joskus itsekin kuinka päädyn mukaan erilaisiin juttuihin. Toivottavasti ihmiset menevät katsomaan sen.

Eisenberg ei päässyt juhlimaan listaykköseksi nousua kovinkaan railakkaasti, sillä elokuvan markkinointi vei hänestä mehut. Hän kiersi elokuvanäytöksiä leffan muiden tähtien kanssa. Samalla he saivat huomata, että ihmisten huumorintaju poikkesi hieman heidän omistaan.

– Olin hyvin väsynyt koska minä, ohjaajamme Ruben, Woody ja jotkut käsikirjoittajista menimme muutamiin elokuvateattereihin katsomaan millaisen vastaanoton elokuva saa. Se oli välillä hyvin turhauttavaa, koska he eivät yleensä nauraneetkaan niille jutuille joille olisimme halunneet. On kuitenkin hienoa että ihmiset menevät katsomaan sen ja pitävät siitä.

Jocka Träskbäck

Sitges Film Festival, Espanja