Nicolas Cage haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Näyttelijä Nicolas Cage on yksi Hollywoodin omalaatuisimmista ja pysyvimmistä näyttelijöistä. Viihdelehti Stara tapasi 46-vuotiaan tähden taannoin hänen uudessa kotikaupungissaan New Yorkissa.

Valkokankaalla ja luonnossa hämmästyttävän intensiivinen Cage saa jopa kättelyn tuntumaan suunnattomalta tapahtumalta. Näyttelijä on pukeutunut haastattelua varten mustaan pukuun ja valkoiseen paitaan näyttäen tyylikkäältä ja komelta omalla omituisella tavallaan.

Pitkän uran Hollywoodissa tehneellä Cagella on mielenkiintoinen menneisyys, sillä tähden sukujuuret johtavat Hollywoodissa pitkälle. Cage on kuuluisan ohjaajan Francis Ford Coppolan veljenpoika, mutta sen sijaan että hän olisi ratsastanut sukunsa kuuluisuudella, näyttelijä muutti uransa alussa sukunimensä, jottei saisi nimestään apuja näyttelijäksi pyrkiessään. Uusi nimi sai alkunsa ensimmäiseksi tummaihoiseksi supersankariksi tituleeratusta Luke Cage -sarjakuvahahmosta.

Samaan erikoiseen tyyliinsä näyttelijä antoi myös nuorimmalle, nyt neljävuotiaalle pojalleen nimen Kal-El supersankari-Teräsmiehen syntymänimen mukaan. Kolmesti naimisissa olleen Cagen vanhin poika on jo 19-vuotias. Lisa Marie Presleyn ja Patricia Arquetten kanssa aiemmin naimisissa ollut Cage on tällä hetkellä avioliitossa sushi-ravintolassa tapaamansa ex-tarjoilijan Alice Kimin kanssa.

Rankkojakin elokuvarooleja tehnyt Cage on vanhemmiten kenties pehmennyt, sillä tähden näyttelijäsuorituksiin on viime vuosina mahtunut paljon lapsille suunnattuja elokuvia. Cage on näytellyt muun muassa The National Treasure -elokuvissa ja lainannut ääntään animaatioille G-Force – miniagentit ja Astro Boy.

– Ei ole mitään pyhempää kuin lasten taianomainen maailma. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja kaiken ympärillämme tapahtuvan keskellä perheiden keskuudessa on paljon jännitteitä. Ihmiset menettävät työpaikkojaan ja on yhä vaikeampi pitää lapsemme hymyilevinä. Ja kun puhun lapsista tarkoitan kaikkia maailman lapsia. Joten kaikki mitä minä voin tehdä ja kaikki ne mahdollisuudet, joilla voin antaa perheille jotakin, on minulle tärkeä asia, Nicolas Cage kertoo Staralle.

– Olen iloinen, että olen voinut olla mukana G-Force, Astro Boy ja The National Treasure -elokuvissa. Joskus ihmiset ihmettelevät miksi. Eilen minulta jopa kysyttiin, miten Oscarin voittanut näyttelijä voi olla mukana tällaisissa lastenelokuvissa. Minusta mikään ei ole tärkeämpää kuin tehdä lapset onnellisiksi. Me kaikki tiedämme, että kun he tulevat tiettyyn ikään, heitä on yhä vaikeampi pitää onnellisina.

Osasyy toimintaelokuvia aiemmin paljon tehneen näyttelijän innolle tehdä lastenelokuvia liittyy miehen omaan menneisyyteen.

– Olen aina tuntenut yhteenkuuluvuudentunnetta lapsia kohtaan.  Ehkä siksi koska nimeni on Nicholas, en tiedä. Lapsuuteni on täynnä muistoja mielikuvituksesta ja olin aika itsenäinen. Isäni rakensi pienen linnan, jonne menin aina lapsena tekemään asioita. Söin siellä lounaani ja kuvittelin olevani joko ritari tai astronautti.

– Sain työskennellä paljon mielikuvitukseni kanssa ja siitä tuli suurin avuni näyttelijän urallani. Asiaan on vaikuttanut myös se, että minulla itselläni on kaksi poikaa, neljä- ja yhdenksäntoistavuotiaat, mutta eniten on ehkä kuitenkin vaikuttanut se, että mielestäni jokaisessa ihmisessä olevaa lasta tulisi kannustaa tulemaan esiin, vaikka olisimmekin jo aikuisia.

”Pidän ajatuksesta, että vanhenen”

Kaliforniassa syntynyt Cage kasvoi italialais-saksalaisessa perheessä. Tähdellä on kaksi vanhempaa veljeä, jotka hekin ovat päätyneet viihdealalle. Hyvän mielikuvituksen lapsesta asti omannut näyttelijä tunnustaa kuitenkin viettäneensä lapsuudessaan paljon aikaa yksin.

– Niin, no, veljeni olivat minua paljon vanhempia ja äidilläni oli vaikeaa, joten vietin paljon aikaa yksin takapihamme linnassa kuvitellen asioita. Tavallaan se oli minulle ehkä hyvä kokemus näyttelijäksi tulemisen kannalta, Nicolas Cage kertoo Staralle.

Viime vuoden loppupuolella mediassa uutisoitiin laajasti Cagen vakavista talousvaikeuksista, kun tähden jättiomaisuus hupeni huonojen sijoitusten vuoksi. Kierre alkoi, kun tähdelle kaksi miljoonaa dollaria lainannut pankki haastoi miehen oikeuteen maksamattomien lainanlyhennysten vuoksi. Cage puolestaan haastoi omaisuuttaan hoitaneen varainhoitajan Samuel Levinin oikeuteen vaatien tältä jopa 20 miljoonan dollarin korvauksia väärien sijoitusten myötä huvenneesta omaisuudestaan.

Ensimmäisen elokuvaroolinsa jo vuonna 1980 näytellyt Cage on kuulunut Hollywoodin kärkinäyttelijöihin jo pitkään. Hollywoodin kymmenen kalleimman näyttelijän listallekin huikeilla palkoillaan aiemmin noussut Cage on näytellyt jo vuosikymmeniä elokuvien miespääosia. Nuoria näyttelijöitä vilisevässä Hollywoodissa 46-vuotias Cage alkaa kuulua jo näyttelijäkaartin iäkkäämpään kastiin. Miestä itseään ei vanheneminen kuitenkaan huoleta.

– Minua ei haittaa vanheta. Pidän ajatuksesta, että vanhenen ja luulen että tulen nauttimaan siitä.

– Niin hassulta, kuin se kuulostaakin, muistan Salavador Dalin ja sen miltä hän näytti vanhetessaan. Hänellä oli letkuja oudossa nenässään ja se tuoli. Ajattelen vain, että minulla tulee olemaan hauskaa Halloweenina, kun lapset kiertelevät ovelta ovelle ja saan antaa heille karkkia. Minulla tulee olemaan hyvin hauskaa. Minä jotenkin pidän siitä.

”Halveksun julkisuuden palvontaa”

Näyttelijä on myös päätynyt maailman kymmenen suosituimman näyttelijän listalle yhdessä Will Smithin, Johnny Deppin sekä Brad Pittin kanssa.

– Yritän olla ajattelematta itseäni tuolta kantilta. Teen elokuvia itseäni varten ja teen niitä yleisöä varten. Teen elokuvia, joiden ajattelen viihdyttävän ihmisiä tai antavan heille jotakin ajateltavaa. Ajattelen, että jos elokuva kiinnostaa minua, se kiinnostaa muitakin. Mutta en halua olla tekemisissä tuollaisten listojen kanssa, sillä silloin liikutaan turhamaisuuden alueella, jota yritän välttää.

Maanläheinen Nicolas Cage ei näe julkisuutta välttämättömänä pahana, vaan näyttelijä nauttii saamastaan huomiosta. Los Angelesin hälinästä New Yorkin Manhattanille muuttanut tähti osaa myös kohdella fanejaan heidän ansaitsemallaan tavalla.

– Kävelen kadulla ja tapaan ihmisiä. En tunne, että he häiritsisivät minua, vaan olen iloinen saadessani olla kuvissa ja allekirjoittaa nimmareita ja sanoa ”Hei”. Muutoin en kai poistuisi lainkaan asunnostani.

– Tunnen yhteyttä ihmisiin, kun tapaan heitä kadulla tai ollessani muutoin ulkona. Tunnen yhteyttä heihin ja välillämme on hyvää energiaa. En kuitenkaan tunne itseäni välttämättä suosituksi, mitä tulee mediaan tai muihin sellaisiin asioihin.

Näyttelijä ei tunnustaudu suureksi television ystäväksi. Yli kuudessakymmenessä elokuvassa pitkän uransa aikana näytellyt supertähti ei omien sanojensa mukaan katso vanhoja elokuviaan niiden tullessa televisiosta.

– En. Tai, ei minulla ole sääntöä olla katsomatta, mutta jos televisiosta tulee jotain ja joku sanoo ”katso tämä” tai he puhuvat siitä minulle, katson sitä minuutin, mutta en oikeasti katso sitä.

Näyttelijän mielipide nykyajan tositelevisio-ilmiöstä ja sitä kautta julkkikseksi tulemisesta on hyvin tiukka. Nicolas Cage tyrmää nyky-yhteiskunnassa ilmenevän sairaalloisen julkisuuden palvonnan.

– Halveksun julkisuuden palvontaa. Minusta se on absurdia. Luulen, että ihmiset ovat kuuluisia vain ollakseen kuuluisia, eikä sillä ole mitään tekemistä luovuuden tai taiteen tai mielikuvituksen kanssa. Se on vain turhamaisuutta ja minusta se on aika iljettävää.

– En katso televisiota, en lue aikakauslehtiä, en käy paljoa juhlissa, en… Yritän välttää punaista mattoa niin paljon kuin voin. En halua puhua siitä, mitä minulla on päälläni tai kuka suunnitteli vaatteeni. Mielestäni kaikki tuo sotii luovuutta vastaan.

Supertähti on ylpeä sukujuuristaan

Sarjakuvien avulla aikoinaan lukemaan oppinut Cage paljastaa kirjojen lukemisen olevan yksi harrastuksistaan. Lapsena sarjakuvien piirustusten ja värien innoittamana lukemisen aloittanut Cage kertoo näyttelemisen ja kirjojen lisäksi myös musiikin ja luonnon olevan lähellä sydäntään.

– Luonto, metsä, meri, vanhat kirjat, musiikki. Pidän klassisesta musiikista, pidän Beethovenista, Bachista ja Wagnerista ja myös klassisesta rock-musiikista. Pidän uusista bändeistä, pidän vanhoista klassikko-bändeistä kuten The Doors, Beach Boys, The Beatles ja Led Zeppelin. Pidän uudesta musiikista ja U2-yhtyeestä, vaikka nykyään hekin taitavat olla jo klassikoita. Pidän myös Radioheadista, näyttelijä paljasti musiikkimaustaan.

– Tykkään käydä teatterissa. Pidän New Yorkissa asumisesta, koska täällä voin kävellä kadulla ja käydä katsomassa teatteriesityksen. Pidän vanhasta arkkitehtuurista ja vanhoista rakennuksista. Rakastan myös lukea 1500-luvun filosofiasta ja rakastan olla vedessä. Olen hyvin kotonani veden ympärillä.

Nicolas Cage on urallaan nimetty kaksi kertaa Oscar-ehdokkaaksi. Vuonna 1995 tähti voitti Oscarin parhaan miespääosan roolistaan Leaving Las Vegas -elokuvassa. Hollywoodin halutuin palkinto on miehellä edelleen hyvässä tallessa.

– Minulla on huone, jossa katselen elokuvia ja laitan sinne kaikki elokuvatavarani. Minulla on vanhoja elokuvajulisteita, joten siellä se on.

Nicolas Cage ei ole sukunsa ainoa Oscar-voittaja. Tähden setä, muun muassa Kummisetä-elokuvia ohjannut Francis Ford Coppola on voittanut peräti viisi Oscaria. Lisäksi Cagen serkku, ohjaaja Sofia Coppola, on puolestaan voittanut Oscarin Lost In Translation -elokuvastaan. Cage on ylpeä sukujuuristaan, mutta ei kuitenkaan tunne tulevansa etuoikeutetusta perheestä.

– Meillä ei ollut paljoa rahaa. Isoisäni Carmine Coppola tuli tänne Italiasta, koska hän osasi soittaa huilua. Hän liittyi Toscaninin orkesteriin. Hän oli sukumme taiteiden historian alku. Siitä se vain kasvoi: Francis, Sofia ja Talia (Shire) ja kaikki. Kaikki Coppolat. Olen lisäksi äidinpuoleltani Francesco Penninon lapsenlapsen poika, Cage kertaa ylpeänä sukujuuriaan.

”Olen sydämeltäni vanha romantikko”

Valkokankaalla pahiksen rooleissa ja toiminnantäyteisissä elokuvissa näytelleen Cagen luulisi tosielämässäkin olevan yhtä ronski. Luonnossa rauhalliselta vaikuttava näyttelijä tunnustautuu kuitenkin sydämeltään täydeksi romantikoksi.

– Kyllä, olen sydämeltäni vanha romantikko. Se on siunaus ja kirous. Olen tehnyt romanttisen luonteeni vuoksi paljon virheitä. Jätetään tämä aihe kuitenkin tähän, Cage pyytää hymy huulillaan.

Kommentillaan Cage viittaa kenties vuonna 2002 solmimaansa pika-avioliittoon Elviksen tyttären Lisa Marie Presleyn kanssa. Cage ja Presley ehtivät olla kuuluisassa avioliitossaan vain vaivaiset kolme kuukautta ennen avioeroaan. Elämänsä aikana monen näyttelijän ja julkisuudenhenkilön kanssa seurustelleen Cagen ensimmäinen julkkisihastus on kuitenkin ehkä pienoinen yllätys.

– Olen ihaillut Helen Mirreniä siitä lähtien, kun näin hänet elokuvassa Excalibur. Ensimmäinen asia, jonka sanoin hänelle, kun ensimmäisen kerran tapasimme oli: ”Rakastin sinua Morgan Le Feyna”. Yksi suurimmista ihastuksistani oli siis Helen Mirrenin esittämä Morgan Le Fey.

– Helen on mahtava. Hän on todella maanläheinen. Hän on elämäniloinen ja hyvin hauska. Pidän hänestä sen vuoksi ja myös siitä syystä, ettei hän ota itseään liian vakavasti. Haluaisin työskennellä hänen kanssaan joka elokuvassa!

Kolmannen kerran vuonna 2004 naimisiin mennyt näyttelijä löysi nykyisen vaimonsa yllättäen julkisuuden ulkopuolelta. Näyttelijä sai tarjoilijana työskennelleen Alice-vaimonsa kanssa vuonna 2005 pojan. Toisen lapsen saaminen vanhemmalla iällä muutti tähden arvomaailmaa.

– Tärkeysjärjestykseni on muuttunut, mikä on luonnollista, kun saa pienen lapsen. Aloitin näyttelemisen hyvin nuorella iällä ja minulla oli mielenkiintoja, joita en väitä vääriksi, mutta olen kyllä kypsynyt paljon. Moottoripyörät ja sen kaltaiset asiat eivät enää ole niin tärkeitä, kuin mitä ne joskus minulle olivat. Pidän hyvästä kirjasta, pidän luonnossa olemisesta tai vedessä olemisesta ja perheen kanssa yhdessäolosta. Mielestäni tuollaiset asiat ovat niitä oikeita aarteita.

Syvälliseltä vaikuttava Cage tunnustautuu avoimesti myös henkiseksi ihmiseksi. Aihetta välttelevä tähti paljastaa kuitenkin uskovansa elämässä kaikella olevan tarkoituksensa.

– Kyllä, tunnen olevani henkinen, mutta en juurikaan halua puhua siitä. Se on minussa syvällä ja hyvin henkilökohtainen asia minulle, tähti kertoo.

– En usko sattumaan. Uskon syyhyn ja seuraukseen. Luulen, että kaikella tapahtuvalla on tarkoituksensa ja mitä tapahtuu, niin se oli tarkoitettu. Kysymys on siitä, ottaako ihminen tapahtumista opikseen, sillä se vie ihmisen sinne, minne tämän tarvitsee mennä – oikeaan paikkaan.

– Onnellisuus on hyvin hauras termi. Olen tyytyväinen tällä hetkellä. Jos sanon, että olen onnellinen, se on liian hauras sanana. Pelkään, että joku vie onnellisuuden pois, Cage päättää haastattelun vakavana.

Sian Edwards

The Interview People