Applen yksinoikeusväitteet perättömiä – ei omistakaan tavaramerkkiä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Eilen Yhdysvalloissa nousi kohu Applen väitetystä suhteesta Pad-tavaramerkkiin, sillä yhtiö oli esittänyt väitteen, jonka mukaan kyseinen tavaramerkki olisi sen omaisuutta. Tällä perusteella App Storesta on poistettu sovelluksia, kuten ContactPad ja journalPad -ohjelmat. Todellisuudessa yhtiöllä ei kuitenkaan ole yksinoikeutta kyseiseen tavaramerkkiin.

Asiasta uutisoineen The Inquirer -lehden mukaan Pad-sanalla löytyy Yhdysvaltojen tavaramerkkirekisteristä peräti 154 rekisteröintiä. Ainoa suoranainen PAD-merkki oli kuitenkin saksalaisen yrityksen rekisteröimä kuviomerkki. Siinäkin oli kaiken lisäksi mukana erottamislausuma, jonka perusteella rekisteröinti ei tuota yksinoikeutta kyseiseen sanaan yksinään ilman siihen liittyvää kuviota.

Viihdelehti Staran saamien tietojen mukaan Pad-tunnus ole myöskään voinut vakiintua Applelle käytön perusteella, sillä yhtiö käyttää tunnusta muodossa iPad. Tänään Suomen tilannetta selvitellessä kävi ilmi, että Patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkirekisterissä on tällä hetkellä neljä Pad-sanan sisältävää rekisteröintiä; Class Pad, Class Pad Manager, ESP Elastic Spine Pad ja Think Pad. Yksikään näistä ei kuitenkaan ole Applen tavaramerkki. Sen sijaan viimeksi mainittu on singaporelaisen IBM Products Asia PTE LTD:n tavaramerkki.

Euroopan yhteisön sisämarkkinoiden harmonisointiviraston ylläpitämässä ja Suomeakin koskevassa EU:n yhteisömerkkien luettelosta löytyi tänä aamuna kuusi rekisteröityä Pad-merkkiä. Mukana ei ole kuitenkaan yhtään Applen rekisteröintiä, joten yhtiön väitteen yksinoikeudesta ovat mitä todennäköisimmin perättömiä myös Euroopan unionin alueella Suomi mukaanlukien.