Pipefest-kokoelma arvostelussa

Albumit · Stara.fi

Kotimainen hiphop-musiikki on elänyt nousukautta koko 2000-luvun. Vuosituhannen vaihteessa tapahtuneen Fintelligensin läpimurron vanavedessä genre on vuosi vuodeltavain kasvanut ja vahvistunut. Nyt kauppoihin saadaan ensimmäinen oikeasti syväluotaava suomihiphopin kokoelma.

Pipefest-tapahtuman mukaan nimetty tuplakokoelma on upea kolmenkymmenen kappaleen kooste kirkkaasti parhaista kotimaisista hiphop-kappaleista vuosilta 2001 – 2010. Mukana ovatkin kaikki noteeraamisen arvoiset tekijät, eli tällä kertaa tuotantoa ei ole kiinnitetty ainoastaan yhteen ryhmittymään kuten niin usein aiemmin.

Seremoniamestarin upea Viesti-klassikko käynnistää kokoelman hienosti. Levyn muita helmiä ovat esimerkiksi Flegmaatikkojen Mutsin luona, Tim Lexikonin Reivaa, Spesialistin Älä tule myöhään kotiin, Palefacen Back To Square One, Elastisen Syljen, loistava yhteisbiisi Päästä parhaasta, Kymppilinjan Minä, Fintelligensin klassikko Stockholm – Helsinki ja vuoden 2010 suurin kesähitti Mikä Boogie? sekä hieman genren vierestä menevä klassikko Don Johnson Big Bandin One MC One Delay.

Biisejä on mukana sen verran paljon, että aivan jokainen kappale ei voi edustaa genrensä kirkkainta kärkeä. Mukana on siis myös hieman täyteraitoja. Lisäksi Cheekiltä olisi ollut hienoa saada mukaan joku tuoreempi hitti kuin Avaimet mun kiesiin. Eskimon Entinen-kappaleesta olisi löytynyt selvästi parempikin versio.

Mikäli kotimainen hiphop on jollekin vielä uusi tuttavuus, on Pipefest-kokoelma mainio keino saada valitut palat vuosien varrelta kerralla levyvalikoimaan. Muutamalla samojen artistien paremmalla versio- ja biisivalinnalla kokoelma olisi ollut täydellisyyttä hipova paketti.

Pisteet 4/5