Pikaruokaketju oikeuteen – liha ei olekaan lihaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime aikoina Suomessakin on kohistu elintarvikkeista, joiden nimet johtavat kuluttajia harhaan. Tuoreessa muistissa ovat esimerkiksi ”lihapullat”, jotka olivatkin yllättäen valmistettu pääasiassa broilerista. Myös Yhdysvalloissa on käyty samansisältöistä keskustelua, josta on nyt syntymässä myös oikeusjuttu.

Alabamalainen asianajotoimisto on nimittäin haastamassa oikeuteen maailmankuulun Taco Bell -pikaruokaketjun, koska se on valheellisesti mainostanut tacojensa sisältävän lihaa. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin ollut erilaisista lihajätteistä koostuvaa seosta, joka ei terveysviranomaisten mukaan täytä liha-termin vaatimuksia, Nevada Times uutisoi. Väitteiden mukaan tuotteen ”lihasta” on vain 35 prosenttia aitoa lihaa.

Asianajotoimiston edustaja Beasley Allen toteaa haasteessa, että lihassa ei saa olla yli 30 prosenttia rasvaa eikä myöskään lisättyä nestettä tai muitakaan ainesosia. Taco Bellin esittämässä tuoteselosteessa kuitenkin todetaan, että ”liha” sisältää monenlaisia vieraita ainesosia, kuten vehnää, soijaa, maltodektriiniä ja runsaasti lisäaineita. Tuoteselosteessa ensimmäisenä mainitaan kuitenkin ”liha” (”beef”), jota mukana ei todellisuudessa ole lainkaan. Taco Bell on kiistänyt väitteet.