Oppilas sai haukkua opettajaa ”läskipe**eeksi” Facebookissa – kuului sananvapauteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Taannoin Suomessakin uutisoitiin, että yhä useammat työntekijät ovat saaneet potkut kritisoituaan työpaikkaansa tai johtajiaan yhteisömedioissa, kuten Facebookissa. Nyt Yhdysvalloissa koulun oppilas on päässyt yllättäen pälkähästä haukuttuaan opettajaansa Facebookissa.

15-vuotias Donny Dunlap suivaantui biologianopettajaansa saatuaan tavallista enemmän kotiläksyjä. Hän purki turhautumistaan kirjoittamalla 10. joulukuuta Facebook-statuksessaan, että opettaja on ”kus**ää ja läskip**se, jonka pitäisi lopettaa roskaruoan syöminen”. Toinen oppilas näki kirjoituksen ja ilmoitti siitä rehtorille. Donny Dunlap määrättiin poistamaan kirjoitus ja pyytämään opettajalta anteeksi. Lisäksi hänet erotettiin koulusta yhden päivän ajaksi, San Francisco Chronicle uutisoi.

Pojan perhe otti kuitenkin yhteyttä kansalaisoikeuksien puolustamiseen keskittyvään ACLU-järjestöön, jonka lakimiehet ryhtyivät toimeen. Lakimies lähetti koululle kirjeen, jossa se puolusti teinipojan toimintaa ja syytti koulua sananvapauden loukkaamisesta. Lakimiehen mukaan Facebookin statuspäivitys ei täyttänyt koulunkäynnin häirinnän tunnusmerkkejä eikä siinä myöskään uhattu opettajan terveyttä. Rangaistuksen toimeenpaneminen olisi siten loukannut oppilaan oikeuksia ja johtanut oikeudenkäyntiin. Lopulta koulu perui rangaistuksensa.