Äiti raivostui: Sairaala kielsi vastasyntyneen valokuvaamisen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monissa lapsiperheissä on aikoinaan tallennettu perheen pienokaisten syntymän hetkiä joko valokuviksi tai videolle, joita on sitten katsottu lukemattomia kertoja uudelleen esimerkiksi sukulaisten kanssa. Kerroimme taannoin kuinka australialainen sairaala kielsi synnytysten kuvaamisen, koska videoita oli käytetty oikeudessa todisteena hoitovirheistä.

Kieltoon päädyttiin kun selvisi, että sairaalat maksoivat asiakkailleen viime vuonna noin 15 miljoonaa euroa korvauksia virheistään synnytysten yhteydessä. Oikeudessa oli käytetty todisteena jopa kännykkäkameroille kuvattuja videoita. Nyt vastaavanlaisia uutisia saadaan Yhdysvalloista, jossa Marylandin osavaltiossa sijaitseva Meritus Medical Centre -sairaala on kieltänyt vastasyntyneen lapsen valokuvaamisen. Sama sääntö on tullut moniin muihinkin sairaaloihin.

Erikoinen sääntö tuli julki, kun tuoretta äitiä, Laurie Shifleriä, kiellettiin ottamasta vastasyntyneestä lapsestaan valokuvia. Sairaalan henkilökunta vetosi vaatimuksensa perusteeksi hygienia- ja turvallisuusmääräyksiin. Shiflerille kerrottiin, että kuvaaminen voisi myös vaarantaa hoitohenkilökunnan yksityisyyden. Äiti käynnisti Facebook-kampanjan, jossa hän purki tuntemuksiaan erikoisesta määräyksestä. Ryhmään on liittynyt jo satoja jäseniä, New York Times uutisoi.

Suurin osa vanhemmista haluaa ikuistaa vastasyntyneen perheenjäsenen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta sairaalat pelkäävät kuvien toimivan todisteena hoitovirheistä. Samainen sairaala oli aiemmin otsikoissa erikoisesta määräyksestä, jossa se vaati vanhempia odottamaan viiden minuutin ajan ennen vastasyntyneen kuvaamista. Nyt kuvaaminen on siis kielletty kokonaan.