Tämä joka kodin ”lelu” voi viedä jatkossa vankilaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pienet laserosoittimet yleistyivät huomattavan nopeasti 90-luvun alkupuolella, kun sellainen piti olla jokaisella itseään arvostavalla presentoijalla. Sittemmin laserosoittimien käyttö on hieman hiipunut, mutta yhä edelleen niitä myydään suuria määriä – myös lasten käyttöön.

Tämä siitä huolimatta, että osoittimien vaarallisuutta on viime vuosina korostettu aikaisempaa enemmän ja niiden tehoa on laskettu. Jatkossa vanhempien kannattaa ainakin Yhdysvalloissa miettiä pariin kertaan laserosoittimen antamista lasten käsiin, sillä niiden suuntaaminen lentokoneeseen on tulossa rangaistavaksi. Maksimituomioksi kaavaillaan peräti viiden vuoden vankeustuomiota.

Laserosoittimet aiheuttavat vuosittain runsaasti silmävammoja, mutta ne ovat myös vakava riski esimerkiksi autoilijoille ja lentokoneille. Lentoyhtiöt ovat raportoineet laserosoittimista aiheutuneiden vakavien vaaratilanteiden nopeasta kasvusta. Vuonna 2009 tapauksia raportoitiin 1.527, mutta viime vuonna jo 2.836 kappaletta. Tästä syystä Yhdysvalloissa on nyt valmisteilla lakiesitys, jonka perusteella osoittelusta tulee vakava rikos.