Sensaatio: Suomi värikuvissa sata vuotta sitten

Viihdeuutiset · Stara.fi

Värivalokuvien keksimisestä ei ole vielä kovin montaa kymmentä vuotta, mutta nyt arkistoista on kuitenkin löytynyt aitoja värikuvia yli sadan vuoden takaa. Joukossa on useita ennennäkemättömiä värikuvia myös Suomesta.

Sensaatiomaiset valokuvat ovat Venäjän tsaarin hovikuvaaja ja kemisti Sergei Prokudin-Gorskiin tuotoksia. Kuvat tulivat nyt julkisuuteen, koska ne nykyisin omistava Yhdysvaltojen kongressin kirjasto julkaisi kuvista kuvagallerian verkossa. Katso kuvagalleria tästä linkistä.

Suomesta kuvissa nähdään ainakin Lappeenrannan rantamaisema, mökki Saimaalla sekä Väinämöisen patsas. Prokudin-Gorskii kiersi aikoinaan ikuistamassa Venäjän keisarikuntaa kuviin. Värikuvia hän onnistui ottamaan ikuistamalla kuvat kolmelle lasilevylle punaisen, sinisen ja vihreän filtterin läpi. Kun nämä kuvat esitettiin myöhemmin päällekkäin, syntyi lopputuloksena värikuvia. Kuvista kertoi eilen ensimmäisenä Tekniikka & Talous.

Sergei Prokudin-Gorskii. The Library of CongressKuva: Sergei Prokudin-Gorskii. The Library of Congress