Oikeus päätti: Mies oli liian tyhmä seksin harrastamiseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Britanniassa on noussut esiin uusi oikeustapaus, joka venyttää parhaillaan ihmisten oikeustajua ja on käynnistänyt vilkkaan julkisen keskustelun kansalaisoikeuksista ja henkilön itsemääräämisoikeudesta. Kyseessä on tapaus, jossa Britannian korkein oikeus kielsi 41-vuotiasta miestä harrastamasta seksiä.

Syynä tuomioon oli se, että Alan-nimisen miehen älykkyysosamäärä on vain 48, mikä oli oppimisvaikeuksiin yhdistettynä tuomarin mielestä liian alhainen seksiin. Tuomittu asuu toisen miehen kanssa ja miehillä on intiimi suhde. Asiasta uutisoineen Telegraph-lehden mukaan mies oli kertonut oikeudessa, että olisi onnellinen jos hänen suhteensa saisi jatkua. Puolustuksen mukaan seksi on ihmisen perustarve, jota jokaisen tulee saada tehdä.

Tuomioistuin oli kuitenkin toista mieltä, sillä oikeuden mukaan seksuaalisesti hyvin aktiivinen mies ei ymmärrä mitä on tekemässä eikä myöskään seksin hänelle aiheuttamia terveydellisiä vaaroja. Tästä syystä mies määrättiin holhoukseen.

Lehden mukaan oikeudenkäynnissä mukana ollut psykologi yritti estää miehelle annettavan seksuaalivalistuksen, koska se saisi hänet vain hämmentymään. Lopulta oikeus päätti, että miehen ei tule toistaiseksi harrastaa seksiä kenenkään kanssa. Kaupunki määrättiin tarjoamaan miehelle seksivalistusta, jotta määräys voitaisiin mahdollisesti myöhemmin kumota. Tällaisen tuomion mahdollisti Britanniassa vuonna 2005 annettu Mental Capacity Act -laki.