Apple suunnittelee Nokialle kuoliniskua

Digi · Stara.fi

Suomalainen matkapuhelinvalmistaja Nokia ilmoitti tänään merkittävästä muutoksesta yhtiön strategiassa ryhtymällä tiiviiseen yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Analyytikot ovat ottaneet tiedon vastaan sekavin tuntein ja suomalaisyhtiön osakekurssi on romahtanut.

Nokian sekava tilanne ja erityisen huono menestys Yhdysvalloissa antavat nyt Applelle oivallisen tilaisuuden antaa kuolinisku suomalaisyhtiölle. Tällainen suunnitelma on lehtitietojen mukaan jo pöydällä, sillä Apple aikoo iskeä voimalla Nokian vahvimmalle alueelle keskihintaisten älypuhelinten markkinoille. Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhtiö aikoo julkaista iPhone-puhelimestaan pienemmän ja halvemman noin 200 dollarin hintaisen version, jota myydään vieläpä nykyisestä poiketen ilman operaattorisopimusta.

Applen markkinaosuus Yhdysvaltojen älypuhelinmarkkinoista on jo nyt suuri, ja myös muualla maailmassa se kasvaa nopeasti Android-puhelinten tavoin. Molemmat ovat siten jättämässä Nokian hyvää vauhtia jalkoihinsa. Mikäli tieto Applen iPhonen halpisversiosta pitää paikkansa, tullee se todennäköisesti viemään merkittävän markkinaosuuden Nokian ”viimeisestä linnakkeesta”. Suomalaisyhtiö on erityisen vahva halvimpien puhelinlaitteiden markkinoilla, mutta tuloksensa se kuitenkin tekee pääasiassa keskihintaisilla älypuhelimilla.