Top Gear meni liian pitkälle – ohjelma sensuroidaan Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suosituin autoalan televisio-ohjelma on ollut tällä viikolla otsikoissa, kun ohjelman juontajat esittivät varsin rajuja stereotypioita meksikolaisista. Maan suurlähettiläs vaati anteeksipyyntöä ja uhkasi viedä ohjelman oikeuteen.

Asiasta noussut kohu on nyt aiheuttanut sen, että ohjelma on joutunut Yhdysvalloissa sensuurin uhriksi. Ensi viikolla Yhdysvalloissa esitettävästä kohujaksosta tullaan nimittäin leikkaamaan kokonaan pois ne osuudet, joissa meksikolaisia haukuttiin. BBC vahvisti The Sun -lehdelle, että jaksoa ”tullaan editoimaan rutiininomaisesti”.

Brittikoomikko Steve Coogan kertoi äskettäin olleensa tyrmistynyt, kun juontajakolmikko haukkui meksikolaiset. Itsekin kolme kertaa Top Gear -ohjelmassa vieraillut Coogan on pettynyt ohjelmaan, jonka pitäisi hänen mukaansa kantaa nyt vastuunsa tekemisistään.

– Pysyttelen yleensä taustalla, kun keskustellaan komediasta ja hyvästä mausta. Tällä kertaa olen kuitenkin saanut tarpeekseni normaaleista puolustuspuheista ja väitteistä, että kyse oli vain harmittomasta hauskanpidosta. Todellisuudessa meksikolaiset tekevät Yhdysvalloissa kaiken likaisen työn, jota valkoiset ihmiset eivät suostu tekemään, Steve Coogan kirjoitti.

Top Gear -ohjelman Meksiko-skandaali sai alkunsa, kun juontajakolmikko totesi meksikolaisten autojen olevan meksikolaisten ihmisten tavoin laiskoja, ylipainoisia, vastuuttomia ja ilmavaivaisia örkkejä, jotka nojailevat aitoihin ja nukkuvat. Meksikon Lontoon suurlähettiläs Eduardo Medina-Mora Icaz vaatii kansainvälistä tutkintaa ja koko ohjelman kieltämistä. Hänen mukaansa ohjelman tulee vastata tekosistaan oikeudessa. Samalla Meksikon radio on asettanut BBC:n boikottiin.