Tutkimus: Lemmikki sängyssä voi olla hengenvaarallinen yhdistelmä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Länsimaissa suurin osa lemmikkieläimistä, kuten koirista ja kissoista, saa nukkua omistajiensa sängyssä. Nyt amerikkalaistutkija varoittaa tutkimuksessaan, että lemmikin kanssa nukkuminen voi pahimmassa tapauksessa olla jopa hengenvaarallista.

Kalifornian yliopiston lääketieteen laitoksen professori Bruno Chomel ja Kalifornian terveysviraston tutkija Ben Sun ovat julkaisseet Centers for Disease Control and Prevention’s Emerging Infectious Diseases -tutkimuksen, jonka mukaan lemmikit voivat olla vakava terveysriski, kun ne ovat liian läheisissä tekemisissä ihmisten kanssa.

– Lemmikkien kanssa nukkuminen on yleistynyt, joten haluamme tuoda ihmisten tietoisuuteen, että siihen liittyy riskejä, vaikka ongelmat eivät olekaan kovin yleisiä. Mutta kun sellainen ilmenee, erityisesti lapsilla ja heikkokuntoisilla, se voi olla hyvin vakavaa, Bruno Chomel kertoi AOL Newsille.

Tutkimuksen mukaan riski lemmikin sairauksien siirtymisestä ihmiseen on olemassa, kun lemmikki nukkuu samassa sängyssä tai esimerkiksi nuolee kasvoja. Tällä tavalla ihmiseen on siirtynyt tautien lisäksi myös hengenvaarallisia loisia. Japanissa lemmikki tartutti emäntäänsä aivokalvontulehduksen nuolemalla emäntänsä kasvoja. Lisäksi lemmikit ovat levittäneet runsaasti muiden muassa salmonellaa.

Tutkimuksessa selvitettiin, että 56 prosenttia amerikkalaisista koiranomistajista päästää koiransa sänkyyn kanssaan. Suuristakin koirista peräti kolmannes nukkuu omistajansa vieressä. Tutkimuksessa lemmikkien omistajille annettiin myös muutamia käytännön ohjeita.

1. Ihmisten, erityisesti lasten, ei pitäisi jakaa sänkyä lemmikin kanssa.2. Lemmikin nuolema alue, erityisesti haavat, täytyy heti pestä saippualla ja vedellä.3. Lemmikit täytyy pitää puhtaina kaikista loisista, kuten kirpuista ja madoista.4. Lemmikkien rokotuksista täytyy pitää erityistä huolta.