Huijaus paisuu autokouluissa – sijaiskuskeja palkataan inssiajoon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa autokoulujen toiminta on varsin tarkkaan säädeltyä ja huijauksen mahdollisuudet on saatu minimiin. Samalla ajokorttien huimasti noussut hinta on kuitenkin saanut kritiikkiä osakseen. Nyt Britanniasta kantautuu liikenneturvallisuuden kannalta erittäin huolestuttavia tietoja.

Autokoulujen insinööriajoissa huijaaminen on nimittäin lehtitietojen mukaan kasvanut Britanniassa räjähdysmäisesti. Daily Mail -lehden julkistamien tietojen mukaan autokoululaiset ovat yhä lisääntyvässä määrin palkanneet sijaiskuljettajia hoitamaan inssiajon heidän puolestaan. Huijarikuskien määrän arvioidaan peräti nelinkertaistuneen viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Luvut perustuvat kiinni jääneisiin huijareihin, joita oli vuonna 2004 yhteensä 168. Nyt vastaava luku on kuitenkin jo yli 700. Kiinni jääneiden pelätään olevan vain jäävuoren huippu, jolloin vuosittain myönnettäisiin tuhansia ajokortteja väärin perustein.

Britannian maanteillä on siis tuhansia ajokortillisia kuljettajia, joiden ajotaitoa ei ole koskaan virallisesti testattu. Yksi kiinni jäänyt on yhdistetty jo kahteenkymmeneen ajokorttiin ja hän sai äskettäin kahdeksan kuukauden vankeustuomion. Huijarit laskuttavat noin 1.200 euroa kirjallisista kokeista ja saman verran inssiajosta.