Ruokaskandaali: Lähiruoka onkin käynyt Kiinassa saakka

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on puhuttu viime päivinä paljon ruoasta ja erityisesti elintarvikkeiden nimikkeistä, jotka johtavat usein harhaan kun paketissa on todellisuudessa jotain aivan muuta kuin mitä annetaan ymmärtää. Nyt Britanniassa on syntynyt kohu lähiruoan ympärille.

Lähiruoka on ollut viime vuosina yksi nousevista trendeistä varsinkin ravintoloissa niin Suomessa kuin maailmallakin. Normaalisti lähiruoka tarkoittaa sitä, että se on tuotettu mahdollisimman lähellä loppukäyttöpaikkaa. Asiaa on nyt tutkittu Britanniassa, ja samalla on selvinnyt, että termiä on käytetty harhaanjohtavasti ainakin vähittäiskaupassa.

Brittilehdet uutisoivat nyt Belfastissa sijaitsevan Queen’s Universityn tutkimuksesta, jonka mukaan esimerkiksi Somersetin voi onkin todellisuudessa Skotlannista, Walesin lammas Uudesta-Seelannista, brittiläisenä myyty pihvi Etelä-Afrikasta ja länsirannikon kalafileet ovat nekin käyneet kääntymässä Kiinassa. Asiasta on nyt syntynyt maassa kova kohu, sillä lähiruokana mainostetuilla tuotteilla on yleensä ollut muita korkeampi hinta. Yliopiston laskelmien mukaan kuluttajat maksavat vuosittain miljoonia tyhjistä lupauksista.