Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Maailman suosituimpiin elokuvailmiöihin lukeutuva Harry Potter -saaga saa nyt päätöksensä, kun mainoslauseen mukaisesti ”kaikki loppuu”. Pottereiden kymmenen vuoden taival päättyy valkokankaalla odotettua näyttävämmin, kun Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 vyöryy tänään teattereihin.

Elokuvan tarina on miljoonille kirjat lukeneille tuttu, mutta monet vain elokuviin tyytyneet katsojat saavat kokea kokonaan uusia ja odottamattomia juonenkäänteitä. Sarjan viimeisessä osassa energiataso ja vauhti on selvästi aikaisempaa suurempaa, mutta samalla myös esimerkiksi kuolemaa, ruumiita ja muuta synkkyyttä esitetään katsojille selvästi aikaisempaa enemmän. Lastenelokuvasta ei siis voida puhua.

Tarinan ydin on tuttuun tapaan hyvän ja pahan viimeinen taistelu. Viimeisen leffan ensimmäinen osa nähtiin jo viime vuonna, ja se oli monella tavalla pettymys. Nyt kuitenkin selviää, että kyseessä oli vain heppoinen alustus saagan vauhdikkaalle päätösleffalle. Siitä huolimatta elokuvaa olisi voinut tiivistää ainakin puolella tunnilla, sillä nyt ilmassa on venytyksen makua.

Tarinan ollessa tuttu, kiinnittyy huomio muihin seikkoihin. Esimerkiksi erikoistehosteet tulineen ja räjähdyksineen on toteutettu ensiluokkaisesti. Hieman yllättäen 3D-elementtejä ei kuitenkaan käytetä kovinkaan tehokkaasti hyödyksi, ja siksi perinteinen 2D-versio ajaa lähes saman asian.

Myös romantiikka tuo oman osansa tarinaan, kun suudelmien jälkeen roolihahmoista muodostuu kaksi pariskuntaa. Heidän osuutensa loppukohtauksessa jää kuitenkin hieman turhan vaisuksi ja epäuskottavaksi, sillä maskeeraus ei ole onnistunut lisäämään kasvoille tarpeeksi vuosia.

Lajityyppi: 3D, seikkailu, fantasiaOhjaaja: David YatesPääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, John Hurt, Miranda Richardson, Timothy Spall, Michael Gambon, Emma Thompson, Jason Isaacs, Gary OldmanEnsi-ilta: 13.7.2011Kesto: 2h 14 minIkäraja: K 11

Pisteet 4/5