Aamulehti ei lopulta pyytänytkään anteeksi – uhkailee nyt myös Staraa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kuluneen viikon ylivoimaisesti puhutuin mediatapaus on ollut Aamulehden virheellinen uutisointi Blockfest-tapahtumasta. Lehti ei suostunut julkaisemaan tapahtuman järjestäjien vastinetta eikä korjaamaan virheellisiä väittämiään, mutta julkaisi niiden sijaan rajun yleisönosastokirjoituksen, joka osoittautui valehenkilön tekemäksi.

Perjantaina iltapäivällä Aamulehden verkkotoimituksen päällikkö Seppo Roth otti viimein lusikan kauniiseen käteen ja pyysi anteeksi valehenkilön kirjoituksen julkaisemista. Hän ei kuitenkaan pahoitellut Aamulehden virheellistä uutisointia.

– Anteeksi! Meitä on huijattu. Selvitystyöt on tehty. Niiden perusteella on pyydettävä anteeksi Aamulehden lukijoilta, Seppo Roth kirjoitti mielipidekirjoitukseen viitaten.

Verkkotoimituksen anteeksipyynnön jälkeen tuhannet lukijat odottivat, että lehti pahoittelisi virheitään myös painetussa lehdessä, jossa virheelliset väittämät oli verkon lisäksi esitetty. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Asianmukaisen oikaisun sijaan Aamulehden painetussa lehdessä on julkaistu ainoastaan irtonaisia kirjoituksia, joissa alkuperäisen artikkelin virheet on rivien välissä myönnetty. Alkuperäinen virheellinen artikkeli on sekin yhä edelleen verkossa kaikkien luettavissa (Artikkeli poistettiin verkosta sunnuntai-iltana noin kello 20.00).

Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kertoi perjantaina Keskisuomalainen-lehdelle harkitsevansa oikeudellisia toimia Blockfestiä vastaan. Tämä siitä huolimatta, että lehden esittämät väitteet on vahvistettu myös viranomaisten toimesta virheellisiksi.

Perjantaina iltapäivällä Jokinen oli yhteydessä myös Staran toimitukseen ja väitti, että asiaa koskevissa Staran artikkeleissa ”melkein kaikki on valhetta”. Hän ei kuitenkaan pyydettäessä osannut yksilöidä ainoatakaan virhettä. Samalla Aamulehden päätoimittaja uhkasi viedä Stara-verkkolehden Julkisen sanan neuvostoon. Stara tiedusteli Jokiselta miksi Aamulehti ei ole vaatimuksista ja viranomaisten selvityksistä huolimatta poistanut tai korjannut alkuperäistä virheelistä artikkeliaan.

– Se on arkistojuttu ja niitä ei saa muuttaa. Oikaisut tehdään uusilla jutuilla, päätoimittaja Jokinen perusteli Aamulehden toimintaa.