Haastattelussa David Guetta

Haastattelut · Stara.fi

Konemusiikin supertähti David Guetta vieraili äskettäin Tukholmassa esittelemässä uuden Nothing But The Beat -albuminsa kappaleet ensimmäistä kertaa Euroopassa. Stara oli paikalla ainoana suomalaismediana ja tapasi David Guettan haastattelun merkeissä.

Rennosti ja maanläheisesti haastattelussa esiintynyt ranskalainen David Guetta on nykyisin maailman ylivoimaisesti suosituin dancetähti, ja monet supertähdet haaveilevat yhteistyöstä hänen kanssaan. Konemusiikin kultasormi on luonut täysin uudenlaisen yhteistyön eurooppalaisen dancen ja amerikkalaisen hiphopin välille. Samalla dancemusiikki on saanut uutta potkua laajemminkin.

– Minä loin sillan Euroopan ja Yhdysvaltojen kulttuurien välille. Nyt kun kaikki nuo upeat amerikkalaiset artistit tekevät dancemusiikkia, tulee dance uudelleen muotiin myös Euroopassa. Musiikkitrendit menevät nyt edestakaisin Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, ja dancesta on taas tulossa suurta, David Guetta kertoi Staralle.

David Guetta

31. elokuuta uuden levynsä julkaisseen tähden hittikappaleiden vieraslista on vertaansa vailla. Hänen kanssaan ovat levyttäneet muiden muassa Rihanna, Flo Rida, Nicki Minaj, Taio Cruz, Ludacris, Will.i.am, Usher, Akon ja Snoop Dogg. Nyt supertähti paljasti Staralle kuinka näin upeaan tilanteeseen alunperin päädyttiin.

– Se tapahtui itse asiassa hieman vahingossa. Ensin tein vain biittejä itselleni ja tiskijukille, ja sitten tapasin gospel-laulaja Chris Willisin. Ryhdyimme kirjoittamaan kappaleita yhdessä ja se muutti näkemykseni musiikista. Ennen sitä tein biittejä ja bassokuvioita, mutta yhteistyön myötä aloin arvostaa melodioita.

– Sitten syntyi kappale nimeltä Love Is Gone, jota ryhdyttiin soittamaan joka puolella. Myös Yhdysvalloissa klubeilla, joissa ei normaalisti soitettu elektronista musiikkia. Siellä hiphop-tähdet kuulivat kappaleeni, mutta he eivät kuitenkaan vielä tienneet kuka minä olin.

– Eräänä päivänä The Black Eyed Peas -yhtyeen Will.i.am otti yhteyttä Beatportin kundeihin ja kysyi tiesivätkö he kuka on tehnyt Love Is Gone -kappaleen. He tunsivat minut ja soittivat kysyäkseen haluaisinko tehdä yhteistyötä The Black Eyed Peasin kanssa. Sitten lähetin bändille I Got A Feeling -kappaleen. Samaan aikaan Kelly Rowland ihastui kappaleeseeni ja kertoi haluavansa laulaa siinä. Sitä voisi sanoa aika hyväksi aluksi, David Guetta nauraa.

David Guetta

Megahitti syntyi kuin vahingossa

– Siitä kolmen kuukauden päästä tapasin eräällä keikalla Akonin, joka innostui ja kysyi olenko oikeasti juuri se tyyppi, joka teki Love Is Gone -kappaleen ja joka tekee yhteistyötä Will.i.amin kanssa. Hänkin tiesi kappaleen, mutta ei minua.

– Silloin oli sunnuntai-ilta ja minä olin lähdössä matkalle seuraavana aamuna kello kuudelta. Minä ehdotin Akonille, että mennään studioon heti. Silloin teimme Sexy Bitch -kappaleen yhdessä yössä. Se syntyi siis hieman kuin vahingossa.

– Samaan aikaan sain kappaleilleni hyvää julkisuutta. Tähtien keskuudessa kiiri sana, että ”Se on se hullu ranskalainen”. Yhtäkkiä sain joka päivä puheluita valtavan menestyneiltä artisteilta, jotka pyysivät minua tekemään heidän kanssaan yhteistyötä. Se oli kuin suoraan sadusta, David Guetta kertoi Staralle.

Miljoonaomaisuudella ei ole merkitystä

Kansainväliset hitit tuovat yleensä tekijöidensä pankkitileille runsaasti lisää nollia. Myös ranskalaistähti voisi jo nyt jättäytyä vapaaherraksi. Sellainen ei kuitenkaan ole vielä suunnitelmissa, sillä musiikki on hänelle rahaa tärkeämpää ja merkittävä osa rahoista on vielä matkalla oikealle omistajalleen.

– Musiikkimaailmassa rahat tulevat todella pitkän ajan päästä. Totta puhuakseni minulla menee hyvin, mutta en silti ole vielä nähnyt niitä suuria rahoja. Rahojen saaminen kestää vuosia. Toistaiseksi elämäni ei ole juuri muuttunut. Toivottavasti rahat joskus tulevat, mutta niistä huolimatta elämäni ei tule muuttumaan.

– Elämäni on studiossa. Olen tyytyväinen jos rahaa tulee, mutta en tee tätä rahasta, vaan rakkaudesta. Haluan tehdä tätä ja siksi teen niin paljon töitä. Kun aloitin, niin näköpiirissä ei ollut rahaa, vaan se oli minulle elämäntapa. Nyt kun rahaa on tulossa, niin ei se muuta mitään. Minä teen yhä töitä kotistudiossa.

David Guetta

Klubin nimi oli aluksi vain vitsi

Sanonnan mukaan jokaisen menestyvän miehen takaa löytyy nainen. Näin ainakin tässä tapauksessa, sillä David Guettan managerina toimivalla vaimolla on ollut suuri merkitys miehensä uralla. Vaimon lisäksi myös muut tiimin jäsenet saavat kiitosta panoksestaan.

– Tietenkin annan tiimilleni tunnustusta menestyksestäni. Olen mielestäni hyvin lojaali ihminen, enkä ole siitä muuttunut. Vaimoni toimii minun managerinani. Olet oikeassa siinä, että vaimoni kuuluu tiimiini ja hänellä on ehdottomasti osuutensa menestyksessäni ja erityisesti F**k Me I’m Famous -klubissani ibizalla. Se onkin hauskaa, koska kun aloitimme niin klubin nimi oli vain vitsi kuuluisista ihmisistä. En koskaan ajatellut tulevani itse kuuluisaksi, koska vitsi ei ole silloin enää niin hauska. Se vain tapahtui, David Guetta kertoi Staralle.

– Vaimoni on ollut tärkeä henkilö. Yritän pitää yksityiselämäni ja ammatillisen elämäni erossa toisistaan, mutta vietän niin paljon aikaa musiikin kanssa että olisi painajainen elää sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ymmärtäisi sitä ja joka ei olisi siitä kiinnostunut. Vaimoni ei ole mukana tekemässä musiikkia, mutta on mukana markkinoinnissa.

”Tämä on provokaatio!”

Kesken Staran haastattelun David Guetta huomaa, että haastattelupaikkana toimivan tukholmalaisen Sturecompagniet-klubin ulkopuolelle on levitetty seinän kokoinen DJ Tieston keikan mainoslakana. Kilpailevan tähden mainos yllätti supertähden.

– En nähnyt tuota! Tämä on provokaatio! Katsokaa, Tieston nelimetrinen mainos vastapäätä keikkapaikkaani! No, hän on joka tapauksessa ystäväni, David Guetta ratkesi huutamaan.

Hetken päästä päästiin taas haastattelun pariin, kun David Guetta ryhtyi kertomaan musiikkinsa kohderyhmästä ja uudesta Nothing But The Beat -tuplalevystään.

– Tällä vokaalialbumillani minulle oli erittäin tärkeää palata myös juurilleni. Ei kuitenkaan niin, että olisin tehnyt alkuaikojeni kaltaista musiikkia, vaan niin, että nyt 8-vuotiaat lapset voivat ymmärtää sen ollessaan 14-vuotiaita. Minusta on tärkeää pysyä avoimena uudelle musiikille ja uusille kyvyille. Musiikista voi aina oppia, koska se on loputonta.

Konemusiikin kultasormi korostaa jatkuvaa uudistumisen ja oppimisen tarvetta musiikkialalla.

– Sillä hetkellä kun joku sanoo tietävänsä kaiken musiikista, on hänen pelinsä pelattu. Minä haen musiikkia tehdessäni inspiraatiota myös lapsista. Jos jotkut saavat minulta inspiraatiota, saan myös minä heiltä inspiraatiota. Se on upeaa.

– Esimerkiksi Afrojackin kanssa saimme toisiltamme inspiraaatiota, koska minä tein joitain asioita eri tavalla kuin hän ja molemmilla oli parantamisen varaa. Will.i.am on samankaltainen ihminen kuin minä ja siksi olemme menestyneitä. Me emme ota mitään itsestäänselvyytenä ja olemme aina uteliaita uuden musiikin ja uusien tuotantotapojen suhteen.

– Nykyisin minun musiikkini vetoaa nuoriin ihmisiin, ja samalla nuorten elämäntyyli vetoaa minuun. Siksi me elämme samanlaista elämäntyyliä. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa voi kuitenkin käydä niin, että nuoret pitävät minun musiikkiani vanhusten musiikkina. Silloin voi olla että minulla ei ole enää keikkoja. Nykyisin minun pitää kuitenkin välillä miettiä onko musiikkini jopa liiankin nuorekasta.

David Guetta

Maailman menestyneimpien artistien kanssa työskentely ei ole ehdyttänyt ranskalaisen uudistumisen tarvetta, ja hän asettaa myös uusia tavoitteita sitä mukaa kun hän niitä saavuttaa.

– Haluaisin oppia enemmän ja olla parempi. Siinä ei ole kyse sellaisista saavutuksista kuin rahasta tai levymyynnistä, vaan ennemminkin musiikista ja inspiraatiosta. Tunnen itseni siunatuksi, koska tunnen että jokainen levyni on ollut parempi kuin edellinen albumini. Se pitää minut elossa ja innostuneena. Toivon sen myös jatkuvan tällaisena mahdollisimman pitkään.

Hyvä musiikki on hyvää genrestä riippumatta

Haastattelun aluksi David Guetta kertoi Staralle yhdistäneensä Yhdysvaltojen ja Euroopan musiikkimaailmat. Hän kuitenkin korostaa, ettei väitä niiden olevan keskenään samanlaisia. Yhdysvalloissa konemusiikilla ei ole vielä kovin pitkää historiaa Eurooppaan verrattuna.

– Ero on siinä, että meillä eurooppalaisilla on suurempi elektronisen musiikin kulttuuri. Ehkä amerikkalaisilla on vähän enemmän intohimoa, koska se on heille vielä niin uutta. Yhdysvalloissa elektroninen musiikki tuntuu samalta kuin 15-vuotta sitten Euroopassa, ja se on upeaa. Sikäläisten nuorten mielestä se on uusi kuuma juttu.

– Elektroninen musiikki oli pitkään syrjässä, koska mediat eivät suostuneet tunnustamaan että se oli tärkeä musiikin tyylilaji. Yhteisömme yritti esittää, että se ei edes halunnut siitä suosittua, vaan että se haluttiin pitää undergroundina. Minä sen sijaan halusin aina, että musiikkimme olisi suositumpaa ja suurempaa.

Inspiraation riittävyys on musiikin tekemisessä kaiken ydin. Guetta kerää musiikkiinsa inspiraatiota monista lähteistä, joihin lukeutuvat myös täysin toisen genren yhtyeet. Yhdeksi bändeistä hän on aiemmin maininnut Kings of Leon -yhtyeen.

– Suurin osa inspiraatiostani tulee klubeilta, mutta kuten aiemmin ,kerroin niin tein alunperin lähinnä biittejä DJ-näkökulmasta. Sitten aloin kuunnella myös muita musiikkityylejä oppiakseni lisää musiikista. Olen oppinut paljon Coldplaylta ja King’s of Leonilta. Olen aina pitänyt monipuolisesta musiikista, David Guetta kertoo Staralle.

David Guetta

– Olen aina arvostanut kaikkea musiikkia enkä arkaillut tehdä yhteistyötä erilaisten artistien kanssa. Se on myös yksi syy menestykseeni. Minulle hyvä musiikki on hyvää musiikkia ja huono musiikki huonoa. Ei ole merkitystä onko musiikki suosittua vai ei. Supercoolilla artistilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä, sillä vain musiikilla on merkitystä.

David Guetta saapui Staran haastatteluun suoraan Pariisista ja heti haastattelun ja puolen tunnin esiintymisen jälkeen hän hyppäsi takaisin yksityiskoneeseen ja suuntasi illaksi keikalle Hollantiin. Hektinen aikataulu ei ainakaan vielä rasittanut supertähteä.

– Yleensä pärjään aikataulujeni kanssa hyvin, koska rakastan sitä mitä teen. Nyt kun minulla on lapsia, on se muuttanut hieman näkemystäni. Nyt minulla on vastuuta myös lapsistani, koska en ole enää 18-vuotias. Haluan tehdä tätä niin paljon kuin voin, David Guetta päättää haastattelun ja lähtee hölkkävauhtia sadan kutsuvieraan eteen esittelemään uutta levyään.

Jocka Träskbäck

Tukholma