Mies kuvasi poliiseja videolle – poliisi ampui jalkaan

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime vuosina paljastunut huimasti aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa poliisit ovat virantoimituksessa syyllistyneet laittomuuksiin ja törkeisiin ylilyönteihin. Kännykkäkameroiden yleistyessä tällaisia tilanteita saadaan yhä useammin tallennettua todisteeksi.

Nyt Occupy Oakland -mielenosoitusta sivusta kuvannut henkilö on saanut huomata, että poliisi ei pitänyt heidän kyseenalaisen toimintansa kuvaamisesta. Poliisien edessä kamera kädessä kävellyt mies sai nimittäin yllättäen poliisin aseesta kumiluodin jalkaansa. Näin poliisi pitää huolta kansalaisten oikeuksista Yhdysvalloissa.

Kansalaisten kuvaamien todisteiden pelossa amerikkalaiset poliisit ovat ryhtyneet vastaiskuun. Amerikkalainen Michael Allison äänitti taannoin nauhurillaan poliisin toimintaa Illinoisin osavaltiossa. Hän sai vakavat syytteet ja oli joutua 75 vuodeksi vankilaan, mutta tuomioistuin hylkäsi lopulta syytteet.

Äskettäin Google paljasti, että se on saanut amerikkalaisilta viranomaisilta tammikuun ja heinäkuun välillä yhteensä 757 pyyntöä poistaa kansalaisten kuvaamia videotodisteita poliisien tekemistä törkeyksistä. Vain 63 prosentissa tapauksia videot poistettiin YouTubesta.