Peppi Pitkätossu kielletään liian rasistisena?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ruotsalaisen Astrid Lindgrenin rakastettu satuhahmo Peppi Pitkätossu on joutunut Saksassa vanhoillisten piirien hampaisiin. Rasismikortti vedetään usein esiin varsin heppoisin perustein, ja nyt se on esitetty rakastetusta ruotsalaishahmosta käytävässä keskustelussa.

Huckleberry Finnin seikkailut on ollut jo vuosikausien ajan kielletty monissa amerikkalaisissa kouluissa rasismisyytösten takia. Nyt Peppi Pitkätossu on joutumassa samasta syystä sensuuriin Saksassa, kun saksalainen teologi Eske Wollrad on ryhtynyt syyttämään hahmoa ”stereotyyppisestä kolonialistisesta rasismista”.

Asiasta uutisoineen saksalaisen Local-lehden mukaan naisjärjestössä työskentelevä Wolldad nosti esiin erityisesti vuonna 1948 julkaistun Peppi Pitkätossu Etelämerellä -kirjan tarinan. Siinä mustat lapset esimerkiksi heittäytyvät valkoisten lasten eteen. Yhdysvalloissa samanlaisia syytöksiä ovat kuitenkin vuosien mittaan saaneet niskoilleen lukuisat muutkin satuhahmot, kuten Smurffit ja Tintti.