Suomalaistutkimus todisti: Alastomien naisten katselu tekee hyvää!

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Miehet ovat kautta vuosituhansien pitäneet naisten katselemisesta, ja vaikutus on sitä suurempi mitä vähemmän naisella on vaatteita yllään. Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa alastomien naisten katselemisen olevan terveellistä.

Useimmat ihmiset katselevat mielellään kuvia alastomista tai niukasti vaatetetuista ihmiskehoista. Alastomien vartaloiden katseleminen on seksuaalisesti kiihottavaa, ja alaston ihmisvartalo on ollut klassinen aihe taiteessa. Myös mainonta on tahollaan valjastanut vähäpukeiset mallit käyttöönsä herättämään myönteisiä mielikuvia mainostetuista tuotteista.

Tampereen yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet, että alastomien vartaloiden havaitseminen tapahtuu ihmisaivoissa tehostetusti jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Tutkimuksessa koehenkilöille esitettiin kuvia miehistä ja naisista joko normaaleissa arkivaatteissa, uimapuvuissa tai alastomina. Samanaikaisesti heiltä mitattiin näkemiseen liittyviä herätevasteita aivosähkökäyrästä. Tällä menetelmällä voidaan tutkia näköhavainnon käsittelyn varhaisvaiheita.

Tulokset osoittivat, että aivot käsittelevät alastomia vartaloita esittäviä kuvia jo alle 0,2 sekunnissa, kun vaatetettujen vartaloiden käsitteleminen kestää selvästi pidempään. Käsittely oli sitä tehokkaampaa, mitä vähemmän kuvien henkilöillä oli vaatteita päällään. Miehillä aivovasteet olivat voimakkaammat naisia kuin miehiä esittäviin alastonkuviin, kun sen sijaan naiskoehenkilöillä tällaista sukupuolivaikutusta ei havaittu.

Tulokset osoittavat, että seksuaalisesti kiihdyttäviä signaaleita käsitellään tehostetusti. Aivovasteiden lisäksi myös koehenkilöiden itsearvioinnit sekä kuvien katsomisen aikana tehdyt autonomisen vireystilan mittaukset osoittivat odotetusti suurempaa virittyneisyyttäalastonkuviin muihin kuviin verrattuna. Tällainen seksuaalisten signaalien nopea käsittely palvelee osaltaan lisääntymistä, ja varmistaa mahdollisten seksuaalikumppanien tehokkaan havaitsemisen ympäristöstä.