Arvostelu: Twilight – Aamunkoi osa 1

Elokuvat · Stara.fi

Suositun Twilight-elokuvasarjan viimeisen elokuvan ensimmäinen puolikas sai ensi-iltansa perjantaina ympäri maailmaa. Leffa sai toki miljoonat fanit sekaisin, mutta muille se ei onnistu tarjoamaan kovinkaan merkittävää ja ikimuistettavaa katselunautintoa.

Saagan tuoreimmassa osassa Bella (Kristen Stewart), Edward (Robert Pattinson) ja heidän rakkaansa joutuvat käsittelemään häiden, romanttisen häämatkan ja myrskyisän lapsen syntymän seurauksia. Lisäksi Jacobissa (Taylor Lautner) tapahtuu odottamaton ja tyrmistyttävä muutos Bellan ja Edwardin lapsen syntymän jälkeen. Tarina on kirjasarjan faneille jo entuudestaan tuttu, mutta muille se tarjoaa muutamia yllättäviäkin juonenkäänteitä.

On suorastaan koomista, että elokuvaa ehtii kulua vain noin kahdeksan sekuntia, kun Taylor Lautner jo riisuu ensimmäisen kerran paitansa ja paljastaa fanien ihailemat lihaksensa. Leffan suurin ongelma on kuitenkin aivan liian suoraviivaisessa käsikirjoituksessa, joka on täytynyt ammentaa kirjan tarjoamasta runsaudensarvesta. Siksi mukaan onkin mahtunut vain päätarinaan tarvittavat ainekset, joten elokuvan tarinaa elävöittäville sivujuonteille ei ole tälläkään kertaa jäänyt tilaa.

Aamunkoi on siis selvästi tehty kirjan kuvitetuksi versioksi, eikä omaksi elokuvakseen. Kaikki katsojat eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita ainoastaan Pattinsonista ja Lautnerista, joten enemmänkin sisältöä olisi voinut ottaa mukaan. Elokuvan onnistunein osa-alue on tällä kertaa maskeeraus. Se on nimittäin onnistunut upeasti alusta loppuun, ja erityisesti Bellan sairastumisen kuvaaminen maskeerauksella on suoranainen mestariteos.

Elokuvan päätähtien suoritukset ovat parantuneet elokuva elokuvalta. Tällä kertaa Lautner jää sivurooliin, mutta saagan ensimmäisessä elokuvassa puupökkelöä muistuttanut Robert Pattinson on selvästi parantanut tasoaan osallistumalla välillä myös muihin projekteihin. Samaa voi sanoa myös Kristen Stewartista, joka vaikuttaa tällä kertaa uskottavalta ja niin luonnolliselta kuin hänen roolihahmonsa mahdollistaa. Sen sijaan Ashley Greene aiheuttaa pettymyksen sivuosassaan.

Kokonaisuutena Twilight lunastaa sille asetetut odotukset, mutta yksittäisenä elokuvana arvioituna se ei onnistu erottumaan harmaasta massasta. Vankka fanipohja takaa kuitenkin menestyksen.

Lajityyppi: Draama, fantasia, romantiikka, jännitysOhjaaja: Bill CondonPääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Elizabeth Reaser, Christian SerratosEnsi-ilta: 18.11.2011Kesto: 1h 57 minIkäraja: K 13

Pisteet 3/5