Risto – arvostelu

Elokuvat · Elina Sipiläinen

Suomalainen näyttelijä Risto Kaskilahti näyttelee kaimaansa nimeään kantavassa kotimaisessa elokuvassa. Elokuva kertoo uransa hiipumisen puolesta pelkäävästä näyttelijästä, joka joutuu yllättäen työtapaturman uhriksi.

Riston päähän tippuu kuvauspaikalla painava lamppu, jonka seurauksena mies neliraajahalvaantuu. Halvaantuminen tuo kuitenkin isot korvaukset ja roppakaupalla kansan sympatiaa. Nuori vaimokin (Krista Kosonen) on tyytyväinen, kunnes Risto eräänä päivänä ilmoittaa saaneensa liikuntakykynsä takaisin.

Vaimon painostuksesta Risto päättää vielä hetken näytellä halvaantunutta, mutta homma karkaa pian pahasti kaikkien käsistä. Riston näyttelijäksi haluava, psykopaatin oireita omaava pikkuserkkukin (Aku Hirviniemi) pistää lusikkansa soppaan huonoin seurauksin.

Risto on itseironinen kertomus näyttelijän työn vaikeudesta ja julkisuuden kiroista. Välillä farssin piirteitäkin saava elokuva ei tosin onnistu kirvoittamaan kovinkaan monia nauruja. Komediana alkavaan elokuvaan tulee loppua kohden yhä enemmän ja enemmän trillerin piirteitä, joten kokonaisuus on lopulta sekava soppa.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat tasalaatuisia, sillä elokuvassa nähdään paljon komediasarjoista tuttuja eturivin näyttelijöitä. Elokuva vilisee Putous-viihdeohjelmassa esiintyneitä näyttelijöitä, joita on ripoteltu pitkin leffaa suurempiin ja pienimpiin rooleihin. Riston pikkuserkkua näyttelevä Aku Hirviniemi onnistuu pakkomielteisen psykopaation roolissaan hyvin.

Suhteellisen lyhyestä kestostaan huolimatta elokuva tuntuu pitkältä, sillä sen tarinankerronta junnaa hetkittäin pahasti paikoillaan. Vaikka elokuvan juoneen on yritetty saada mutkia matkaan, jää toteutus kuitenkin pinnalliseksi ja liikaa Risto Kaskilahden roolisuorituksen varaan.

Genre: KomediaOhjaus: Tuomas SummanenPääosissa: Risto Kaskilahti, Aku Hirviniemi, Krista Kosonen, Jaakko Saariluoma, Elena Leeve, Jarkko NiemiEnsi-ilta: 25.11.2011Kesto: 1:38

Pisteet: 3/5