Vaarallinen asteroidi uhkaa maata ensi vuonna: ”Osuma vastaisi ydinpommia”

Ohhoh! Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Viime vuoden loppupuolella uutisoitiin, kuinka Maan ohitti valtava asteroidi poikkeuksellisen läheltä. Nyt tutkijat kertovat löytäneensä toisen isokokoisen asteroidin, joka tulee ohittamaan Maan erittäin läheltä ensi vuonna.

Skymania-nettisivusto kertoo, kuinka 50 metriä leveä asteroidi tulee sujahtaamaan ohi ainoastaan 24.000 kilometrin etäisyydellä Maasta. Esimerkiksi Kuun etäisyys maasta vaihtelee noin 360.000 kilometristä noin 406.000 kilometriin. Tämä tarkoittaa sitä, että asteroidi tulee osumaan useiden kaupallisten satelliittien kiertoradalle.

2012 DA14 -nimen saaneella asteroidilla on samanlainen kiertorata kuin Maalla, joten läheltä tapahtuvia ohimenoja tulee tulevaisuudessa tapahtumaan säännöllisesti. Automaattisen teleskoopin löytämä asteroidi tulee tutkijoiden laskelmien mukaan ohittamaan Maan erittäin läheltä seuraavan kerran 15.2.2013.

Jos näin suuri asteroidi saapuisi Maan ilmakehään, se voisi räjähtää ydinpommin kaltaisella voimalla. Asiantuntijoiden mukaan vuodessa jopa puoli miljoonaa suurikokoista asteroidia ohittaa Maan erittäin läheltä – ilman että niitä koskaan havaitaan. Tämän takia automatisoiduista teleskoopeista pyritään rakentamaan tehokkaampi tarkkailujärjestelmä.