Kuolemaantuomittujen viimeiset sanat paljastettiin

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Maailmalla on edelleen valtioita, joissa kuolemantuomio on lailla sallittu rangaistusmuoto. Yhdysvallat on edelleen yksi näistä maista. Nyt Good Is -nettisivusto on nyt julkaisut listan texasilaisessa vankilassa kuulluista murhamiesten viimeisistä sanoista.

Sivuston mukaan murhamiesten suusta kuullaan kuoleman hetkellä usein yllättävän lempeitä sanoja. Tiedot kerättiin yli 282 murhamiehen viimeisiksi kirjatuista lausunnoista vuosien 2000 – 2012 välillä. Tiedot saatiin Texasin rikosoikeudellisen laitoksen verkkosivuilta. Yleisin murhamiesten kuolinhetkellään sanoma sana on rakkaus, sillä 173 murhaajaa viittasi siihen.

Teloitettavien omatuntoa voi myös alkaa viimeisillä hetkillään kolkuttamaan, sillä anteeksi, Jumala ja anteeksianto ovat listan kärjessä. 131 vankia viittasi viimeisissä sanoissaan uskontoon ja 111 pyysi anteeksi tekojaan. Muita suosittuja sanoja olivat tietää, perhe, haluta ja kiitollinen.

– Olen tehnyt kaikkeni todistaakseni viattomuuteni. Edessänne on syytön mies. Rakastan perhettäni. Odotan teitä kaikkia toisella puolella. Lopetan nyt puhumasta, kuuluivat esimerkiksi vuonna 2008 teloitetun murhaajan Gregory Wrightin viimeiset sanat.

Tiedoista käy ilmi, että monet kuolemaantuomitut myös vakuuttivat viime hetkeen asti viattomuuttaan. Osa vangeistä kieltäytyi myös kuoleman hetkellä sanomasta mitään, vaikka suuri osa halusikin ilmaista tuntojaan ääneen.