Haastattelussa Norah Jones

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Maailman menestyneimpiin kantri- ja jazzlaulajiin kuuluva Norah Jones on saavuttanut sielukkaalla äänellään ja omintakeisella musiikillisella tyylillään maailmanlaajuisen suosion. Useita Grammy-palkintoja voittanut artisti esiintyy tänä kesänä ensimmäistä kertaa Suomessa Pori Jazz -festivaaleilla.

Suomalaiset pääsevät nauttimaan Norah Jonesin tuoreesta musiikista, sillä laulajan odotettu uusi albumi Little Broken Hearts ilmestyy Suomessa 2. toukokuuta.

Stara tiedusteli etukäteen tähden tunnelmia albumin julkaisun tiimoilta ja esimerkiksi odotuksia tulevalle Suomen keikalle. Jones kertoi olevansa onnellinen uuden levyn valmistumisesta. Albumin tuottajana toimi muusikko Brian Burton, eli Danger Mouse. Laulajan mukaan Little Broken Hearts -albumin luomisprosessi poikkesi paljon siitä, mihin tähti oli tottunut aiemmilla levyillään.

– Olen iloinen, kun albumi on valmis ja se on tehty. Tämä on ensimmäinen kerta, kun menin studioon täysin tyhjin käsin ja aloitin kirjoittamaan jonkun kanssa. Teimme Brianin kanssa kaiken yhdessä. Soitimme monia instrumentteja itse, joten se oli todellakin erilainen kokemus minulle, Norah Jones kertoi Staralle.

Little Broken Hearts -albumi eroaa musiikilliselta tyyliltään huomattavasti Norahille tyypillisestä souliin vivahtavasta popjazzista. Jazz-tähden on vaikea määrittää levyn musiikillisia vaikutteita huolimatta siitä, että hän ja Burton kuuntelivat levyä tehdessään paljon erilaista musiikkia.

– Kuuntelimme monenlaista musiikkia, mutta mielestäni albumi ei kuulosta miltään niistä kappaleista. Brianilla on täysin erilaiset musiikilliset vaikutteet kuin minulla. Aina, kun kuuntelin jotain mistä hän piti, olin yllättynyt ja innoissani. Kaikki mitä hän näytti oli minulle jotain uutta.

”Lauluni saavat aina alkunsa omista kokemuksistani”

Sitarinsoittaja Ravi Shankarin tytär nousi 22-vuotiaana kuuluisuuteen Come Away With Me -debyyttialbuminsa myötä. Sielukas nainen tunnetaan vanhan jazz- ja kantri-musiikin ystävänä. Jonesin kaikkien aikojen idoli on kantrilegenda Willie Nelson, jonka kanssa nainen on duetoinutkin useilla kappaleilla. Ovatko nämä tyylilliset vaikutteet löydettävissä myös uudelta albumilta?

– Little Broken Hearts on mielestäni vähemmän kantrialbumi kuin aiemmat levyni. Mutta ehkä Willie ja minä olemme aina jollain lailla linkittyneinä toisiimme, laulajatähti pohtii.

Little Broken Hearts on teemaltaan tummasävyisempi albumi verrattuna Norahin aiempaan tuotantoon. Laulaja tiedostaa itsekin tehneensä tällä kertaa jotain aivan erilaista.

– Tämä on erilainen prosessi verrattuna aikaisempaan ja siksi albumi myös kuulostaa uudenlaiselta. Albumin äänimaailma johtuu myös paljon Brianista, jonka studiossa työskentelimme kuukausia.

Tunteet ovat Jonesille työskentelyväline, jonka kautta hän rakentaa kappaleidensa tarinan. Tähti luottaa luovassa levyntekoprosessissa omiin kokemuksiinsa.

– Minulle on helpompi ottaa joku henkilökohtainen tunne ja lähteä kasvattamaan siitä jotain uutta ja luovaa. Joko dramatisoin tunnetta tai muutan sitä hieman luodakseni sen kautta uuden kappaleen. En voi luoda mitään ilman jonkinlaista alkuinspiraatiota. Minulle olisi vaikea kirjoittaa kappale vain pelkästään älyllisesti ilman henkilökohtaista otetta.

”Ajatuksissani Suomi on kaukainen maa”

Little Broken Hearts -albumin melodiset kappaleet kertovat särjetyistä sydämistä ja haavoitetuista tunteista.Viime vuosien aikana laulaja on käynyt itsekin läpi eroprosessin, kun tähti erosi pitkäaikaisesta poikaystävästään Lee Alexanderista vuoden 2007 lopussa. Sydänsuruista kertova levy voi kummuta todellisen elämän tapahtumista. Kuinka paljon naisen levyillä voi kuulla palasia tähden omasta elämästä?

– Lauluni eivät aina kerro omasta elämästäni, mutta niiden kirjoittaminen saa ehdottomasti alkunsa minun kokemuksistani.

Upeaääninen jazz-artisti Norah Jones esiintyy Porin Kirjurinluoto Arenalla 22. heinäkuuta. Keikka on myös samalla laulajan ensimmäinen vierailu Suomessa.

– Odotan vierailua paljon, siitä tulee hauskaa. Muistan äitini käyneen Suomessa, kun olin 11-vuotias. Kaikki mitä tiedän maastanne tulee vaikutelmina häneltä. Ajatuksissani Suomi on kaukainen maa, jossa hän on joskus käynyt, Norah Jones kertoo Staralle.

Norah Jonesin tunnetuimpia kappaleita ovat Come Away With Me, Don’t Know Why ja Sunrise. Hänen albumejaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa ja Suomessakin noin 80.000 kappaletta. Artisti kertoo tulevasta keikkasetistään, joka voidaan kuulla kesällä Pori Jazz -festivaaleilla.

– Minulla on uusi bändi, joten hiomme vielä settiämme kasaan. Soitamme paljon uuden levyn kappaleita, mutta keikalla tullaan kuulemaan myös vanhaa tuotantoani.

”Elokuvaroolin ottaminen oli kohtalon hyppy”

Lahjakas laulaja on ehtinyt myös lyödä itsensä läpi elokuvamaailmassa debyyttiroolillaan My Blueberry Nights -elokuvalla. Jones näytteli vuonna 2007 romanttisessa draamaelokuvassa sen päähenkilöä Elizabethia. Laulaja kertoo Staralle näyttelemisen olleen hänelle avartava kokemus.

– Elokuvan tekeminen oli hauskaa ja nautin näyttelemisestä todella paljon. En tiedä tekisinkö sitä uudestaan, mutta se oli jotain, jonka tekemisestä olin unelmoinut jo pitkään. Tajusin filmatessani, kuinka suurta sitoutumista elokuvan tekeminen vaatii ihmiseltä. Pitkät päivät, aikaiset aamut… Se vie koko elämäsi, kunnes elokuva on valmis. Haluan ehkä hallita enemmän omaa elämääni, nauraa tähti.

Laulaja lähti Hollywood-rooliin kylmiltään ilman aiempaa näyttelykokemusta. Kokematonta Jonesia avustivat elokuvassa myös sen konkaritähdet Jude Law, Natalie Portman ja Rachel Weisz.

– Roolin ottaminen oli todellinen kohtalon hyppy, varsinkin ohjaajan puolelta. Olin näytellyt aiemmin vain lukiossa joissain teatterijutuissa. Tähtien kanssa työskentely oli mahtava kokemus. He olivat minulle todella ystävällisiä ja tekivät oloni mukavaksi. Heidän kanssaan työskentely oli kuin iso oppitunti näyttelemisestä.

Jonesin roolisuoritus sai ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. Jazz-laulaja pitää uutta elokuvaroolia mahdollisena, mutta ei usko sen olevan hänen lähiaikojen suunnitelmissaan.

– En tiedä, se vaatii isoa sitoutumista. Sen pitäisi olla jotain mitä todella haluan tehdä, kertoi Norah Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki