Työntekijä ei päästänyt esimiestä Facebookiinsa – rajut seuraukset

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Sosiaalisen median ja Facebook -yhteisöpalvelun suosio on muuttanut viime vuosina ihmisten suhdetta yksityisyyteen. Tämä näkyy myös työpaikoilla työnantajien ja työntekijöiden suhteessa. On tullut ilmi tapauksia, joissa työnantaja on erottanut työntekijän tämän epäsoveliaiden Facebook-päivityksien vuoksi.

Nyt eräs amerikkalainen opettajan assistentti on pidätetty virastaan, koska hän ei päästänyt koulun johtoa tarkastamaan omaa Facebook-profiiliaan. Kimberly Hester -niminen nainen piti päänsä, kun Frank Squiresin ala-asteen johto vaati pääsyä hänen profiiliinsa. Johto oli huolissaan, koska Hester laittoi profiiliinsa viime vuonna kuvan työkaverista housut nilkoissa, Daily Mail uutisoi.

Koulu lähetti naisen kotiin, kun tämä ei suostunut yksityisyyden suojan rajat ylittävään vaatimukseen. Viralta pidätetty Hester ei saa kotona viettämältään ajalta palkkaa ja aikoo nyt nostaa syytteet koulua vastaan. Nainen joutuu tapauksen takia käymään kotonaan myös lähes 50 verkkokurssia.

– Minulta tivattiin kolme kertaa pääsyä Facebook-sivuilleni. Minulla on oikeus yksityisyyteen, joten kieltäydyin. En tehnyt mitään väärin, enkä tänäkään päivänä päästäisi heitä profiiliini, kertoo nainen Daily Mail –sivustolla.

Sosiaalisen median tuomat muutoksen työnantajien ja työntekijöiden suhteisiin ovat olleet viime aikoina myös Yhdysvaltojen vallanpitäjien huolena. Kongressissa käsiteltiin viime viikolla lakiesitystä, joka kieltäisi työnantajaa vaatimasta työntekijöiltään näiden yksityisten käyttäjätilien tietoja. Toistaiseksi lakiesitys kuitenkin kumottiin.