Tutkijat kertovat: Sokeri onkin ihmiselle myrkyllistä?

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat ovat vuosia puhuneet sokerin vähentämisen vaikuttavan positiivisesti ihmisen terveyteen. Makeuttajaa käytetään silti edelleen monissa ruokaa-aineissa. Nyt erään tutkimuksen mukaan sokeri on liian suurina annoksina nautittuna ihmiselle kuin myrkkyä.

Tutkimuksen mukaan amerikkalaisten käyttämät suuret sokerimäärät tekevät aineesta myrkyn. 16 prosenttia heidän ruokavalionsa kaloreista tulee nimittäin tästä makeuttajasta. Tohtori Robert Lustigin mukaan sokeri on suurin syy esimerkiksi lasten liikalihavuuteen.

– Sokeri on myrkyllistä olipa se ihan missä muodossa tahansa. Hienonnettu sokeri, hunaja ja fruktoosisiirappi ovat kaikki samanlaisia aineita, kertoo tohtori Lustig Daily Mail -sivustolla.

Sokerin ylenmääräisellä nauttimisella ajatellaan olevan vaikutusta erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen, liikalihavuuden ja sydänsairauksien syntyyn. Tutkimuksen mukaan päivittäiset herkut, kuten limonadi, karamelli, keksit, kakut ja jäätelö määriteltiin ihmiselle erityisen haitallisiksi.

Päivittäisannosten suositusmäärät ovat makeutuksen suhteen yllättävän pienet. Suositusten mukaan naiset saisivat syödä vain 25 grammaa ja miehet 38 grammaa sokeria päivässä. Tohtori kehottaa ihmisiä tekemään tietoisia valintoja sokerinkäytön vähentämiseksi, aivan kuten monet ovat tehneet tupakan ja alkoholin suhteen.