Arvostelu: A Dangerous Method

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Psykoanalyysin kehityshistorian alkuvaiheita kuvaava A Dangerous Method -elokuva kertoo erään viime vuosisadan mielenkiintoisimmista tositarinoista. Maailmaa mullistanut hoitomuoto antoi paitsi uudenlaisen tavan tutkia ihmismieltä, toi myös yhteen aikakauden kaksi suurinta ajattelijaa Carl Gustav Jungin ja Sigmund Freudin.

Elokuva keskittyy kuvaamaan miesten ystävyyden nousua ja sen tuhoa, joka johtuu elokuvan tulkinnan mukaan yhdestä kohtalokkaasta naisesta. Elokuvassa eletään vuosia ennen ensimmäistä maailmansotaa. Nuori lääkäri Jung tutkii Freudin mullistavan psykoanalyysin avulla hysteriasta kärsivää potilastaan Sabine Spielreinia. Lääkärin ja potilaan välillä muodostuu kielletty, sadomasokistisia elementtejä sisältävä suhde, joka toimii Jungille eräänlaisena katalysaattorina tämän uusiin psykologisiin oivalluksiin. Samanaikaisesti Jung tutustuu henkilökohtaisesti Freudiin, jota alkaa pitää oppi-isänään.

Michael Fassbenderin intensiivisellä katseella varustettu Jung antaa kuvan tulisieluisesta toisinajattelijasta, jolla on vankka usko sisäiseen kokemukseensa. Viggo Mortensen vakuuttaa Freudina, kovapäisenä oppi-isänä, jolta Jung voi omaksua tiedon, mutta jonka jalanjäljissä hän ei voi kuitenkaan kulkea loputtomiin. Keira Knightley paikoitellen ylinäyttelee hysteerisen ja seksuaalisesti vapaamielisen Sabine Spielreinin roolin, mikä herätti hilpeyttä katsomossa.

A Dangerous Method on tarina kohtalokkaista kohtaamisista, jotka muovaavat ihmiselämän kulkua uskomattomillakin tavoilla, vaikka suhteet eivät kestäisikään ikuisesti. Jungin suhde rakastajattareen päättyy, kuten myös tämän ystävyys Freudin kanssa. Elokuva näyttää hänen hahmoaan läpilukemalla ihmisessä tapahtuvaa kasvua, kun erilaiset traumaattisetkin tapahtumat muovaavat ihmispsyykeä.

Visuaalisesti näyttävä elokuva on takuuvarma katsottava niille, joita psykologian oppi-isien historiallinen tarina kiinnostaa. Ennen elokuvan ilmestymistä kohuttiin sen rajuista seksikohtauksista, joita varten Knightley ja Fassbender olivat joutuneet rohkeutta kerätäkseen nauttimaan viinashotteja. A Dangerous Method porautui kyllä ihmismielen perversioiden maailmaan, mutta alkuhuhujen perusteella sen olisi voinut kuvitella sisältävän rohkeampiakin seksikohtauksia.

Lajityyppi: Draama, trilleriOhjaaja: David CronenbergPääosissa: Michael FassBender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent CasselEnsi-ilta: 13.4.2012Kesto: 1 h 35 minIkäraja: K12

Pisteet 4/5