Tutkimus yllätti: Tästä syystä miehet pitävät punaisesta

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Monet romantikkaan ja intohimoon yhdistettävät asiat liitetään punaiseen väriin. Naiset käyttävät punaista huulipunaa, kosiskeluun kuuluvat punaiset ruusut ja naista punaisessa mekossa pidetään seksikkyyden ruumiillistumana.

Shape-lehden mukaan miehet todellakin pitävät punaisesta väristä ja se innostaa heitä, mutta ei siitä syystä kuin voisi olettaa. Vuosia tutkijat ovat uskoneet, että punainen väri kiihottaa miestä, koska se saa heidät alitajuisesti ajattelemaan naisen sukupuolielimiä. Brittiläinen tutkimus tutki asiaa näyttämällä 40 miehelle manipuloituja kuvia naisten sukuelimistä. Kuvat olivat kaikki eri värisiä, millä pyrittiin kartottamaan miesten viehtymystä tiettyihin väreihin.

Tutkimuksen perusteella haluttiin selvittää, mitkä kuvat herättivät miesten seksuaalisen kiinnostuksen. Tulosten mukaan miehistä pinkki oli vetävämpi väri kuin punainen, eivätkä genitaalikuvat innostaneet heitä seksuaalisesti. Tutkija Sarah E. Johnsonin mukaan miehet siis pitävät punaisesta, mutta eivät luullusta syystä.

– Mies voi kokea naisen punaisen värisen asun haasteena. Väri saattaa tehdä hänestä kilpailunhaluisen, mikä saa hänet haluamaan naista. Punaisen värin käyttäminen herättää miehen huomion, mutta ei sen vuoksi, että se muistuttaa kiihoittunutta naisen alapäätä, kertoo Sarah E. Johnson Shape -lehdelle.